Samarbete mellan TINE och Arla Foods om försäljning av livsmedelsingredienser

Lästid
1 min
Publicerad
18 februari 2008
Kontakter:
Presskontakt

Norska mejeriföretaget TINE investerar 300 miljoner norska kronor i en anläggning för att framställa vassleproteinkoncentratet (WPC), en ingrediens för livsmedel, och får därmed en betydande intäkt från restprodukterna från företagets ostproduktion. Arla Foods kommer att bistå med teknisk kompetens samt erbjuda ingrediensen utanför Europa genom företagets internationella försäljningsorganisation. – Efterfrågan på ost är stor i Norge och vi satsar på ostproduktionen, säger Trond Smeby, vice koncernchef på TINE. Vasslen från osttillverkningen har ett värde om vi kan förädla det till vassleproteinkoncentrat. Genom vår investering skapar vi förutsättningar för en betydligt bättre intjäning från vasslen. Samarbetet innebär att TINE ges förutsättningar för förädling och export genom att satsa 300 miljoner norska kronor på en anläggning för produktion av vassleproteinkoncentrat. Arla ska tillföra teknisk kunskap och lång erfarenhet som ledande producent av högförädlade livsmedelsingredienser runtom i världen. Genom samarbetet får Arla tillgång till ytterligare cirka 10 procent vassleproteinkoncentrat som kan säljas på marknaden. – Vi är mycket glada över samarbetet med TINE som är en viktig aktör på den nordiska marknaden, säger Jais Valeur, chef för Arla Foods ingrediensverksamhet Global Ingredients. Arla bidrar med en internationell säljorganisation och upparbetade försäljningskanaler. Samarbetet ger båda företag tillgång till en produkt som ger goda intäkter och stärker tillväxten. Under de senaste 25 åren har Arla byggt upp en global verksamhet inom vassle- och mjölkproteiner. Den är indelad i två delar: näringsmässiga användningsområden, till exempel modersmjölksersättning, samt funktionella användningsområden, till exempel glass-, ost-, kött- och bakprodukter. Tillväxten är så god att Arla önskar tillföra råvara från externa producenter. Arlas egna anläggningar för produktion av vassleproteinkoncentrat finns i Danmark, Tyskland och Argentina. För mer information: Tobias Wåhlén, chef extern kommunikation tel: +46 (0)8 789 51 41 mobil: +46 (0)70 899 51 41 e-post: tobias.wahlen@arlafoods.com Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,6 miljarder kilo och en omsättning på cirka 55,9 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 9 400 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i elva länder och har försäljningskontor i 24 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Erik Bratthall
Erik Bratthall Presschef Arla Sverige erik.bratthall@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 070-89 44 342
Sandra Eriksson
Sandra Eriksson Pressekreterare Arla Sverige sandra.eriksson@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 073-53 36 727