Pressinbjudan- Välkommen till Arlagårdarnas betessläpp: Våren är här, dags för kornas årliga dans

Lästid
3 min
Publicerad
10 april 2008
Kontakter:
Presskontakt

Våren är äntligen här och det är dags för våra mjölkkor att få njuta av årets första bete. Nu släpps de ut ur vintertillvaron i lagården och allmänheten bjuds som vanligt in att vara med. Förra året var det över 25 000 barn och vuxna som såg vårrusiga kor bjuda upp till kodans med glädjepiruetter och vilda galopper. Det har nu blivit en tradition för många att besöka en Arlagård för att se hur det går till på ett betessläpp och få uppleva kor med vårkänslor. Många av gårdarna har också aktiviteter en stund innan korna släpps. Mjölkbonden berättar då om sina kor, bjuder på mjölk och bulle och den som vill kan vara med på en tipspromenad och testa sina kunskaper om mjölkkor. Sommarbetet sker på åkrar där bonden sått gräs eller klöver, på strandängar och hagmarker. Där får korna äta, vila och springa. För att få tillgång till mycket mat och inte trampa sönder marken, flyttar korna runt mellan olika fållor i hagen. Under sommaren är många kor ute dygnet runt. De kommer bara in när det är dags att mjölkas eller om det blir för varmt. Förutom gräs och klöver i hagen, får de vatten, mineralfoder och saltsten. När de mjölkas får de också extra tillskott av kraftfoder. Kombinationen av betet och kraftfodret ger mjölken en bättre fettkomposition med mer fleromättat fett och mer Omega 3. Vår- och sommarbetet på ängar och i hagar bidrar också till att hålla våra landskap öppna. Arlagårdar som bjuder in till betessläpp finns listade nedan och på www.arla.se. På sajten finns mer information och vägbeskrivning till gårdarna. Blekinge, Naturbruksgymnasiet i Blekinge, Bräkne-Hoby: lördag 26 april kl.11.00 Gotland, Eskelhem Simonarve, Visby: lördag 10 maj kl.10.00 Halland, Kullsgärde Skrea: torsdag 1 maj kl.11.00 Halland, Myra gård, Kungsbacka: torsdag 1 maj kl.11.00 Jönköping, Sjöviks gård, Bankeryd: torsdag 15 maj kl.18.30 Jönköping, Gränna, Starkeryds gård, Skillingaryd: torsdag 1 maj kl.11.00 Jönköping, Tranås, Äpplaryd: lördag 10 maj kl.10.00 Jönköping, Tabor gård, Vetlanda: lördag10 maj kl.11.00 Kalmar, Arontorp, Färjestaden: lördag 10 maj kl.11.00 Kalmar, Segelrum, Gamleby: torsdag 8 maj kl.19.00 Kalmar, Ingelstorpsskolan: lördag 26 april kl.11.00 Kalmar, Råshult, Vimmerby: lördag 3 maj kl.11.00 Kronoberg, Dansjö gård, Alvesta: lördag 17 maj kl.11.00 Kronoberg, Ingelstads Naturbruksgymnasium: lördag 3 maj kl.11.00 Stockholm, Backa Kårsta, Vallentuna: lördag 3 maj kl.10.30 Sörmland, Haninge, Stegsholms gård: söndag 18 maj kl.11.00 Sörmland, Julita gård, Julita: söndag 11maj kl.11.00 Uppsala, Svista: lördag 17 maj kl.11.00 Västra Götaland, Naturbruksgymnasiet i Dingle: lördag 26 april k.12.00 Västra Götaland, Karlsborg, Österbo: lördag 3 maj kl.10.00 Västra Götaland, Kåhögs gård, Partille: lördag 10 maj kl.11.00 Västra Götaland, Sätila, Naturbruksgymnasiet Strömma skolan: torsdag 1 maj kl.1130 Västra Götaland, Dals Rostock, Ekholmens säteri: söndag 11 maj kl.11.00 Västra Götaland, Uddetorps Naturbruksgymnasium: söndag 27 april kl.11.00 Örebro, Sverkesta gård, Fellingsbro: lördag 24 maj kl.10.00 Östergötland, Grävsten gård, Linköping: lördag 17 maj kl.10.30 Östergötland, Vikbolandet, Kuddby Linåkern: lördag 17 maj kl.11.00 Arlagården är namnet på ett gemensamt kvalitetsprogram för alla de mjölkbönder som äger Arla Foods. Kvalitetsprogrammet omfattar allt från djuromsorg till konsumenttrygghet. Arlagårdens kvalitetsprogram bestämmer hur mjölken ska kontrolleras och att den har sådan sammansättning att de färdiga produkterna lever upp till konsumenternas behov och önskemål. Djurens behov ska tillgodoses så att deras hälsa och välbefinnande främjas och produktionen på gården ska ske med respekt för naturen. På www.arla.se kan man läsa mer om Arlagårdens kvalitetsprogram. För mer information: Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel 070-689 58 84 eller 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76