Ny, ekologisk yoghurt i koncentrerad form från Arla

Lästid
3 min
Publicerad
07 oktober 2008
Kontakter:
Presskontakt

Cultura ProBio - första ekologiska yoghurtshoten

Nu kommer en ny, koncentrerad yoghurtshot från Arla. Det är Cultura ProBio, den första ekologiska yoghurtshoten på den svenska marknaden. Cultura ProBio är en koncentrerad yoghurt på 1 dl som bland annat innehåller den probiotiska mjölksyrabakterien Lactobacillus casei F19, som har en dokumenterad positiv effekt på vår tarmflora. Shoten kommer att finnas i två smaker; hallon/blåbär och jordgubb/rött te och finns i butik från v.45.

Hösten är här - och därmed högsäsong för snoriga näsor, retande hosta och rinnande ögon. Eftersom 70 procent av kroppens immunförsvar sitter i mag-tarmkanalen, är en mage i bra balans viktigt för ett välfungerande immunförsvar. Ett sätt att bidra till en mage i balans är att äta livsmedel med probiotiska mjölksyrabakterier, vilket flera olika studier visar(*1). Nu kommer Arla med en koncentrerad yoghurtshot på 1 dl, Cultura ProBio, som innehåller probiotiska mjölksyrabakterier.

KRAV- och nyckelhålsmärkt

Cultura ProBio är tillverkad av enbart ekologiska råvaror, har lågt fett- och sockerinnehåll och tillsatta fiber. Den är nyckelhåls- och KRAV-märkt och även förpackningen är miljöanpassad. Den koncentrerade shoten innehåller tre olika probiotiska mjölksyrabakterier; Arlas patenterade mjölksyrabakterie Lactobacillus casei F19, Lactobacillus acidophilus samt Bifidobacterium lactis. Det är samma mix av probiotiska mjölksyrabakterier som finns i alla Cultura Dofilus-produkter, men Cultura ProBio innehåller en större mängd av de välgörande bakterierna. En Cultura ProBio på 1 dl innehåller 30 miljarder probiotiska mjölksyrabakterier, vilket motsvarar en tallrik, eller två dl, vanlig Cultura Dofilus.

En mage i balans kan stärka vårt välbefinnande

Mjölksyrabakterier kan bidra till att balansera tarmfloran och därmed stärka vårt välbefinnande. En daglig dos på 30 miljarder probiotiska mjölksyrabakterier - en Cultura ProBio - ger ett välgörande tillskott som bidrar till en mage i balans (*1). Lactobacillus casei F19 är probiotiska mjölksyrabakterier som bara finns i Cultura-produkterna och som genom flera vetenskapliga studier visat sig vara särskilt lämpade att bidra till en sund tarmflora. Ny forskning indikerar dessutom att Lactobacillus casei F19 kan ha en positiv effekt på kroppens fettomsättning och vårt immunförsvar. (*2)

Den nya Cultura ProBio finns i smakerna hallon/blåbär och jordgubb/rött te och finns i butik från vecka 45. Cirkapris är 22 kr. Näringsinnehåll, se bifogat.

I Cultura-sortimentet ingår även Cultura Dofilus naturell, Cultura Dofilus vanilj, Cultura Dofilus blåbär fiber, Cultura Dofilus hallon fiber samt Cultura aktiv fil.

Mer om probiotiska mjölkbakterier på ny Arla-sajt

Vecka 45 startar också Arla en ny sajt - Cultura Vetenskapscentrum. Här kan man läsa mer om probiotiska mjölksyrabakterier, dess effekter och nya studier. Cultura Vetenskapscentrum finns på www.arla.se/culturavetenskap.

För ytterligare information:

Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel 070-689 58 84 eller 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com

Ulla Svensson, ansv. avdelning BioScience och ansv. för Arlas probiotikaforskning, tel: 0706-033 227, ulla.svensson@arlafoods.com

För högupplösta bilder: www.mediawizard.arlafoods.com

Studier:

(*1)

  • Sullivan, Å., Barkholt, L., Nord, C.E. 2003. Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis and Lactobacillus F19 prevent antibiotic-associated ecological disturbances of Bacteroides fragilis in the intestine. J Antimicrob Chemother 52:308-11.
  • Sullivan, Å., Palmgren, A.C., Nordh, C.E. 2001. Effect of Lactobacillus paracasei on intestinal colonisation of

Lactobacilli, Bifidobacteria and Clostridium difficile in elderly persons. Anerobe 07: 67-70.

  • Sullivan, Å., Bennet, R., Viitanen, M., Palmgren, A.C., Nord, C.E. 2002. Influence of Lactobacillus F19 on

intestinal microflora in children and elderly persons and impact on Helicobacter pylori infections. Microbial

Ecology in Health and Disease Suppl. (Lactobacillus F19 - Closing the broken circle) 3:17-21.

(*2)

Nerstedt, A., Nilsson, E.C., Ohlson, K., Håkansson, J., Svensson, T., Löwenadler, B., Svensson, U.K., and Mahlapuu, M. 2007. Administration of Lactobacillus evokes coordinated changes in the intestinal expression profile of genes regulating energy homeostasis and immune phenotype in mice. British Journal of Nutrition 16:1-11.

Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Erik Bratthall
Erik Bratthall Presschef Arla Sverige erik.bratthall@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 070-89 44 342
Sandra Eriksson
Sandra Eriksson Pressekreterare Arla Sverige sandra.eriksson@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 073-53 36 727