Mjölk, fruktyoghurt och grädde först ut i nytt sortiment: Arla lanserar sex laktosfria produkter

Lästid
1 min
Publicerad
20 augusti 2008
Kontakter:
Presskontakt

Även laktosintoleranta ska få möjlighet att välja bland flera produkter i mejerihyllan. Därför kommer nu Arla med ett nytt, brett sortiment av laktosfria produkter. Laktosfri lättmjölk och mellanmjölk, fruktyoghurt i två smaker, matlagningsgrädde och vispgrädde. Produkterna har i övrigt samma innehåll av näringsämnen, vitaminer och mineraler som motsvarande vanliga mjölkprodukter. Finns i butik från vecka 36.

Efterfrågan på laktosreducerade produkter växer och under förra året ökade totalmarknaden för laktosfria produkter med 30 procent. Totalt är ca 4 procent av Sveriges befolkning mer eller mindre överkänsliga mot laktos. Arla vill erbjuda alla konsumenter goda mejeriprodukter och först ut är sex helt nya laktosfria produkter.

Lättmjölk, mellanmjölk samt fruktyoghurt i två smaker, jordgubb/smultron och passionsfrukt/vanilj, för den dagliga konsumtionen och matlagningsgrädde och vispgrädde för matlagning.

Mjölk innehåller 18 av 22 näringsämnen som vi rekommenderas att få i oss varje dag. Arlas laktosfria produkter har samma innehåll av näringsämnen, vitaminer och mineraler som vanlig mjölk helt naturligt. Arlas laktosfria mjölk är också berikad med A- och D-vitamin på samma sätt som vanlig mjölk enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

Arlas laktosfria lättmjölk och mellanmjölk säljs i enlitersförpackningar med skruvkork, cirkapris 16-17 kr/l i butik. Laktosfri fruktyoghurt jordgubb/smultron och laktosfri fruktyoghurt passionsfrukt/vanilj säljs i tetra top-förpackningar om 750 gram, cirkapris 21-22 kr/st i butik. Laktosfri mellangrädde och vispgrädde säljs i 2,5 dl-förpackningar, cirkapris 12-14 kr/st i butik.

Samtliga produkter finns i butik från vecka 36.

Fakta
Arlas laktosfria mjölkprodukter Mjölk innehåller naturligt 5 procent laktos. I laktosfri mjölk har två procent tagits bort och resterande tre procent brutits ner med hjälp av ett enzym, laktas. Det gör att produkten är helt fri från laktos. Se även bifogat faktablad.

Fakta laktosintolerans

Laktosintolerans innebär att tunntarmens slemhinna inte kan bryta ner mjölksocker (laktos). Det beror på för låg halt av enzymet laktas i tarmslemhinnans yta. Detta får till följd att det ospjälkade mjölksockret förs vidare till tjocktarmen där en jäsningsprocess startar. Total laktasbrist är sällsynt och de flesta som har låg halt av laktas klarar ändå att ta hand om mindre mängder mjölksocker. Vanligaste besvären vid laktosintolerans är gasbildning, diarré eller "buller" i magen. Laktosintolerans ska inte förväxlas med mjölkproteinallergi.

För mer information:

Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel 070-689 58 84 eller 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com

För högupplösta bilder: www.mediawizard.arlafoods.com (sökord "laktosfri")

Se produktfakta i bifogad fil.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76