Minska risken för turistmage på semestern

Lästid
3 min
Publicerad
15 maj 2008
Kontakter:
Presskontakt

Snart är det dags för semester och för många innebär det härliga resor till andra länder. Men resan kan ibland bli allt annat än trevlig. Studier visar att upp till hälften av utlandsresenärer får så kallad turistmage. En mage i obalans kan skapa både olust och besvikelse. Här är lite information som kan vara en hjälp för dig och din mage på semesterresan.

Semestertider närmar sig och många svenskar reser till exotiska och spännande resmål över hela världen. Enligt statistiska centralbyrån gör nästan varannan vuxen svensk en utlandsresa på semestern. Dessvärre kan nya och främmande miljöer orsaka att magen kommer i obalans och ge diarréer, så kallad turistmage. Mellan 30 och 50 procent av dem som reser utomlands drabbas av turistmage, beroende på destination*.

Turistmage orsakas oftast av främmande bakterier i maten som kan störa tarmfloran. Samtidigt kan en eventuellt lägre hygienisk standard på resmålet också resultera i magproblem.

En mage i balans har stor betydelse för hur vi mår, eftersom cirka 70 procent av kroppens immunförsvar på vuxna människor sitter i tarmfloran. Snälla probiotiska mjölksyrabakterier eller probiotika, som de också kallas, bidrar till en mage i balans. Studier har visat att vid intag av probiotika så ökar halten av de snälla Lactobacillerna i tarmen till exempel Lactobacillus casei F19 som finns i Cultura Dofilus(1). Andra studier har visat att personer som äter probiotika då de besöker länder med stor risk för turist-diarré, får färre infektioner(2). Även vid andra tillfällen då tarmfloran riskerar att bli störd, till exempel vid intag av antibiotika, har det visat sig att Cultura Dofilus kan motverka denna störning(3).

Så varför inte pröva de snälla bakterierna i sommar? Även om du tillbringar din semester i Sverige kan det vara en god idé att öka intaget av mjölksyrabakterier.

Cultura Dofilus ingår i Arlas hälsosortiment och finns i smakerna neutral, vanilj, blåbär med fibrer och hallon med fibrer. Två dl Cultura Dofilus innehåller cirka 30 miljarder av den probiotiska mjölksyrabakterien Lactobacillus casei F19.

Fler goda magråd inför utlandssemestern (källa: Livsmedelsverket)

När du är utomlands, ät och drick gärna:
• Mat som är ordentligt varm
• Grönsaker och frukt som du själv skalar
• Bröd och yoghurt
• Drycker som te och kaffe, oöppnade läskedrycker, förpackat vatten, vatten som kokats är säkert att dricka

Var försiktigt med:
• Bufféer, sallader av frukt och grönsaker, skivat kallt kött
• Råa eller löskokta ägg, annan otillräckligt upphettad mat av köttfärs, kyckling, skaldjur och fisk
• Opastöriserad mjölk och ost gjord på opastöriserad mjölk
• Desserter som mousser och liknande
• Kranvatten och isbitar i drycken.

För mer information:
Ulla Svensson, ansv. avdelning BioScience och ansv. för Arlas probiotikaforskning Tel: 0706-033 227, ulla.svensson@arlafoods.com

* Studier om turistmage
Lancet Infect Dis. 2005 Jun;5(6):349-60, Traveller's diarrhoea.Al-Abri SS, Beeching NJ, Nye FJ.
Health Protection Agency, United Kingdom, www.hpa.org.uk

Studier om Lactobacillus casei F19
(1) Crittenden, R., Saarela, M., Mättö, J., Ouwehand, A.C., Salminen, S., Pelto, L., Vaughan, E.E., de Vos, W.M., von Wright, A., Fondén, R., Mattila-Sandholm, T. 2002. Lactobacillus paracasei subsp. paracasei F19: survival, ecology and safety in the human intestinal tract - a survey of feeding studies within the PROBDEMO project. Microbial Ecology in Health and Disease Suppl. (Lactobacillus F19 - Closing the broken circle) 3:22-26.
Sullivan, Å., Palmgren, A.C., Nordh, C.E. 2001. Effect of Lactobacillus paracasei on intestinal colonisation of Lactobacilli, Bifidobacteria and Clostridium difficile in elderly persons. Anerobe 07: 67-70.

(2) Black F.T., Anderson P. L. Orskov J., Orskov F., Gaarslev K., and Laulund S. (1989). Prophylactic efficacy of lactobacillus on traveller's diarrhoea. Travel Medicine, 333-335.

(3) Sullivan, Å., Barkholt, L., Nord, C.E. 2003. Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis and Lactobacillus F19 prevent antibiotic-associated ecological disturbances of Bacteroides fragilis in the intestine. J Antimicrob Chemother 52:308-11.
Presskontakt:
Inger Söderlund, PR-chef
tel: +46 (0)8 789 58 84
mobil: +46 (0)70-689 58 84
fax: +46 (0)8 20 92 60
e-post: inger.soderlund@arlafoods.com

Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76