Läckra sommardesserter med snälla bakterier

Lästid
2 min
Publicerad
29 maj 2008
Kontakter:
Presskontakt

En mage i balans har stor betydelse för hur vi mår, eftersom cirka 70 procent av kroppens immunförsvar på vuxna människor sitter i tarmfloran. Snälla probiotiska mjölksyrabakterier eller probiotika, som de också kallas, bidrar till en mage i balans. Varför inte kombinera ljuvliga desserter och snälla bakterier? Här är nya recept på desserter med Cultura Dofilus.

Studier har visat att vid intag av probiotika så ökar halten av de snälla Lactobacillerna i tarmen till exempel Lactobacillus casei F19 som finns i Cultura Dofilus.(1 Andra studier har visat att personer som äter probiotika då de besöker länder med stor risk för turistdiarré, får färre infektioner.(2 Även vid andra tillfällen då tarmfloran riskerar att bli störd, till exempel vid intag av antibiotika, har det visat sig att Cultura Dofilus kan motverka denna störning.(3

Så varför inte pröva de snälla bakterierna i sommar? Även om du tillbringar din semester i Sverige kan det vara en god idé att öka intaget av mjölksyrabakterier.

Bifogat är nya recept med Cultura Dofilus, läckra desserter som passar för såväl studentskivan och midsommarbuffén som att avrunda kräftskivan. Desserterna ger både njutning för gommen och ger magen ett extra tillskott av snälla probiotiska mjölksyrabakterier.

Cultura Dofilus ingår i Arlas hälsosortiment och finns i smakerna neutral, vanilj, blåbär med fibrer och hallon med fibrer. Två dl Cultura Dofilus innehåller cirka 30 miljarder av den probiotiska mjölksyrabakterien Lactobacillus casei F19.

Studier om mjölksyrabakterien Lactobacillus casei F19:

  1. Crittenden, R., Saarela, M., Mättö, J., Ouwehand, A.C., Salminen, S., Pelto, L., Vaughan, E.E., de Vos, W.M., von Wright, A., Fondén, R., Mattila-Sandholm, T. 2002. Lactobacillus paracasei subsp. paracasei F19: survival, ecology and safety in the human intestinal tract - a survey of feeding studies within the PROBDEMO project. Microbial Ecology in Health and Disease Suppl. (Lactobacillus F19 - Closing the broken circle) 3:22-26.
    Sullivan, Å., Palmgren, A.C., Nordh, C.E. 2001. Effect of Lactobacillus paracasei on intestinal colonisation of Lactobacilli, Bifidobacteria and Clostridium difficile in elderly persons. Anerobe 07: 67-70.

  2. Black F.T., Anderson P. L. Orskov J., Orskov F., Gaarslev K., and Laulund S. (1989). Prophylactic efficacy of lactobacillus on traveller's diarrhoea. Travel Medicine, 333-335.

  3. Sullivan, Å., Barkholt, L., Nord, C.E. 2003. Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis and Lactobacillus F19 prevent antibiotic-associated ecological disturbances of Bacteroides fragilis in the intestine. J Antimicrob Chemother 52:308-11.

För mer information:
Inger Söderlund, presschef Arla Foods
Tel: 08-789 58 84, 070-689 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com

Ulla Svensson, ansv. avdelning BioScience och ansv. för Arlas probiotikaforskning
Tel: 0706-033 227, ulla.svensson@arlafoods.com

Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 8,4 miljarder kilo och en omsättning på ca 55,5 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av ca 10 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till Europa, Asien och USA. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76