Borup Mejeri blir del av Arla Foods

Lästid
2 min
Publicerad
26 juni 2008
Kontakter:
Presskontakt

Borup Andelsmejeri på Själland vill bli en del av Arla Foods. Det ska ge mejeriet nya möjligheter att utveckla sin profil och produktion och fokusera på gourmetprodukter.

Borup Andelsmejeri vill sälja mejeriet till Arla Foods, som har sagt ja till att köpa och vidareutveckla mejeriet. Mejeriet ska bli en mötesplats för kockar, mejerister och produktutvecklare. Medlemmarna i Borup Andelsmejeri har diskuterat försäljningen, och det blir två extrastämmor i mitten av juli innan köpet kan träda i kraft.

– Under två år har vi försökt utveckla vår verksamhet, men som situationen har utvecklat sig känner vi att vi inte har rätt resurser inom ledning och ekonomi för att utveckla en mer lönsam verksamhetsgrund för Borup Andelsmejeri, säger Søren Jensen, ordförande för Borup Andelsmejeri. Därför har vi vänt oss till Arla för att undersöka möjligheterna att vidareutveckla mejeriet inom Arla Foods ramar. Vi är glada över att Arla har sagt ja till att driva mejeriet vidare och utveckla gourmetprodukter tillsammans med oss.

– Mjölkproducenterna i Borup Andelsmejeri kommer att erbjudas medlemskap i Arla Foods, säger Ove Møberg, ordförande för Arla Foods. Det står alla fritt att välja hur de vill göra, men alla är välkomna. Vi hoppas att så många som möjligt vill vara med att driva Borup Andelsmejeri vidare tillsammans med Arla.

– Jag ser det här som en fantastisk möjlighet för Arla att utveckla fler specialprodukter och bidra till mångfalden inom dansk mejerinäring, säger Lars Aagaard, Arla Foods direktör för den danska marknaden. Vi kommer att driva Borup vidare som ett experimenterande gourmetmejeri, som är öppet för besökare.

Fakta
· Borup Andelsmejeri ägs av 27 medlemmar, som alla är mjölkproducenter.
· Mejeriet har 35 medarbetare och ligger 57 km från Köpenhamn.
· Mejeriet väger in cirka 18 miljoner kilo mjölk per år, och producerar
dryckesmjölk, ekologisk mjölk samt smör. Sedan 2004 har mejeriet också
tillverkat gräddglass.
· Mejeriet bildades 1880 av fyra bönder i Borup.

Läs mer om Borup Andelsmejeri på www.borupmejeri.dk

För mer information:
Tobias Wåhlén, chef extern kommunikation
tel: +46 (0)8 789 51 41
mobil: +46 (0)70 899 51 41
e-post: tobias.wahlen@arlafoods.comArla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76