Arla satsar återigen på samarbete skola-stjärnkock: Sveriges bästa kockar lagar skolmat

Lästid
2 min
Publicerad
19 februari 2008
Kontakter:
Presskontakt

Tävlingen ”Årets Kock i skolan” har startat. Fem av Sveriges stjärnkockar, tillika vinnare av titeln Årets Kock, tävlar om att göra den godaste skolmaten. Men vinnare är inte bara någon av kockarna utan framför allt de fem skolkök som den 21 april får besök av en Årets Kock. Förra året anmälde sig 350 skolor till tävlingen. I år förväntas ännu fler anmäla sig. Inspirerade av förra årets succé arrangerar Arla för andra gången tävlingen ”Årets Kock i skolan”. Fem av Sveriges bästa kockar tävlar med varsin maträtt anpassad för de svenska skolköken som lagar rätterna efter kockarnas recept. Eleverna röstar sedan på sin favoriträtt och de skolor som deltar har möjlighet att vinna ett gästspel av en Årets kock. Fem skolor får besök av varsin stjärnkock som lagar favoriträtten tillsammans med skolrestaurangens personal och samtidigt ger tips och råd om skolmat. Tävlingen är öppen för alla grundskolor i Sverige. – Syftet med tävlingen ”Årets Kock i skolan” är att skapa ett givande samarbete mellan några av Sveriges duktigaste kockar och skolkökspersonalen som varje dag lagar mat åt skolbarnen. Kockarna kan inspirera till mer spännande skolmat och även få tips från de som jobbar i skolköken, säger Inger Söderlund, PR-chef på Arla. Skollunchen är en viktig måltid för eleverna. Enligt Livsmedelsverket ska den ge 25-35 procent av elevernas kaloriintag vilket för en 10-åring motsvarar en portion på 400-500 gram. Och skolmaten är även viktig för elevernas trivsel. En tidigare gjord undersökning* visar att bra lärare (87 procent) och god skolmat (85 procent) är i stor sett lika viktiga för elevernas trivsel. Tävlingen pågår fram till den 21 mars. Den 25 mars koras vinnaren och de fem skolor som den 21 april får besök av en Årets Kock. *United Minds Kockarna som deltar under ledning av Fredrik Eriksson är: Stefan Karlsson, Årets Kock 1995, tävlar med Tortillas med renskav-tex-mex på norrländska. Karl Ljung, Årets Kock 1999, tävlar med Vildfärslimpa med äpple- och rotfruktspytt och Karl Johan-kräm. Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007, tävlar med Ostgratinerad pasta med kycklingfilé och palsternacka. Andreas Hedlund, Årets Kock 2002, tävlar med Ungsbakad köttfärs á la italia med pasta och pestotomater. Markus Aujalay, Årets Kock 2004, tävlar med Krämig kycklinggryta med pasta och färgglada morötter. Presskontakt: Inger Söderlund, PR-chef tel: +46 (0)8 789 58 84 mobil: +46 (0)70-689 58 84 fax: +46 (0)8 20 92 60 e-post: inger.soderlund@arlafoods.com Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,6 miljarder kilo och en omsättning på cirka 55,9 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 9 400 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i elva länder och har försäljningskontor i 24 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Erik Bratthall
Erik Bratthall Presschef Arla Sverige erik.bratthall@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 070-89 44 342
Sandra Eriksson
Sandra Eriksson Pressekreterare Arla Sverige sandra.eriksson@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 073-53 36 727