Arla köper Cocio

Lästid
2 min
Publicerad
07 januari 2008
Kontakter:
Presskontakt

Arla Foods har köpt resterande aktier i danska Cocio Chokolademælk A/S, som bland annat tillverkar den svenska klassikern Pucko. Arla Foods har hittills ägt 50 procent av aktierna i Cocio Chokolademælk A/S. Övriga 50 procent har ägts av E. Bank Lauridsen Holding A/S och IAT Holding A/S.

Cocio Chokolademælk A/S tillverkar chokladmjölk för främst den danska marknaden och har idag 50 medarbetare vid anläggningen i Esbjerg. Verksamheten exporterar även till övriga Norden, Storbritannien, Tyskland och en rad andra europeiska marknader samt USA och omsätter årligen ca 250 miljoner kronor. En betydande del av exporten består av kylda kaffeprodukter till kontrakt- och private labelkunder. Cocio gör redan idag flera produkter för Arla Foods, bland annat den svenska klassiker Pucko och den danska storsäljaren Matilde Café tillverkas liksom den internationella varianten Café Met.

Köpet av resterande aktier ska stärka Arla Foods position inom segmentet flavoured milk (smaksatt mjölk) – ett segment med en årlig tillväxt på 5-6 procent.

– Vi är glada över att ha köpt resterande aktier i Cocio, säger Povl Krogsgaard, vice vd på Arla Foods. Genom ett fullt ägarskap kan vi skapa en bra plattform för våra framtida strategiska satsningar inom olika flavoured milk-kategorier. Vi vill att Cocio ska drivas vidare på samma premisser som i dag, men den nya strukturen kommer innebära ett bättre utnyttjande av kompetenser och skapa nya synergieffekter.

Även Cocio gläder sig över förvärvet som ger verksamheten nya affärsmöjligheter.

– Vi har haft ett mycket konstruktivt samarbete med Arla Foods under de senaste åren och vi märker att Arla vill något med verksamheten och kan utveckla Cocios ytterligare, säger Erik Bank Lauridsen, verkställande direktör och tidigare delägare i Cocio Chokolademælk A/S. Det kommer att ge oss tillgång till flera nya marknader och det kommer leda till nya produkter. Vi har bevisat att Cocio har rätt uppbyggnad, teknik, produktsortiment och medarbetare. Därför gläder det mig mycket att Cocio kommer att drivas vidare som förut.

Affären trädde i kraft den 1 januari 2008. Priset är inte offentligt.

Kontakt:
Cocio – Verkställande direktör Erik Bank Lauridsen, 45 76 14 08 88
Arla – Chef externkommunikation Tobias Wåhlén, 46 8 789 5141

För mer information:
Tobias Wåhlén, chef extern kommunikation
tel: +46 (0)8 789 51 41
mobil: +46 (0)70 899 51 41
e-post: tobias.wahlen@arlafoods.comArla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76