10-årsjubileum för matbranschens stora tävling: Dags för anmälan till Arla Foods Guldko 2009

Lästid
2 min
Publicerad
24 oktober 2008
Kontakter:
Presskontakt

Nu är det dags att för tionde året i rad anmäla sig till Arla Foods Guldko - matbranschens egen tävling för dem som arbetar med mat och livsmedel. Butiker, restauranger och storkök i hela Sverige kan vara med och tävla om det prestigefyllda priset. Sista anmälningsdag för 2009 års tävling är den 30 november 2008. Vinnarna offentliggörs vid den stora finalen i Stockholm på Grand Hôtel den 22 april 2009.

Tävlingen består som tidigare av fem kategorier: Bästa Miljöarbete, Bästa Matglädjeskola, Bästa Seniorservering, Bästa Snabbmål samt Bästa Matglädjebutik. Kategorin Bästa Matglädjeskola är kanske extra het nu med tanke på den debatt om skolmaten som pågår i hela Sverige. 2008 års vinnare av den kategorin blev Eriksdalsskolan i Stockholm.

  • Priset betyder jättemycket, personligen, för mina medarbetare och för eleverna. Jag tror att varenda elev har varit framme och tittat och känt på Guldkostatyetten, säger Ann Charlotte Strömbäck, restaurangchef på Eriksdalsskolan.

Syftet med Arla Foods Guldko är att uppmärksamma särskilda insatser för matglädje och miljöarbete. Arla Foods Guldko ska belöna goda förebilder inom de områden som ligger företaget Arla Foods nära och som är viktiga för samtida och kommande generationer. Därför har inte bara mat och livsmedel egna kategorier, utan även ett gott miljöarbete har sin egen tävlingskategori. Det innebär att deltagare kan ställa upp i två klasser och kanske bli dubbel Guldko-vinnare.

I arbetet med att utse vinnarna tittar juryn främst på kriterier som nytänkande, kvalitetshöjande insatser av olika slag, ett stort personalengagemang och ett kundorienterat perspektiv. Tre nominerade väljs ut i varje kategori och vinnarna koras vid den stora finalen - matbranschens Oscarsgala - på Grand Hôtel i Stockholm den 22 april 2009. Vinnarna i de fem kategorierna får statyetten Guldkon, utbildningsstipendium och diplom. Övriga deltagare i finalen får diplom och utbildningsbidrag. Tidigare vinnare av Guldkon har fått såväl positiv uppmärksamhet som goda affärsmässiga resultat och ökat engagemang hos personalen.

Mer om de fem tävlingskategorier:

Bästa Miljöarbete premierar de som arbetar aktivt, uthålligt och ekologiskt hållbart för miljöns bästa. Alla kan delta i denna kategori, både inom privat och offentlig sektor, liksom stora som små butiker.

Bästa Matglädjeskola premierar de skolor som har långsiktiga åtgärder för matfrågorna och sprider matglädje till omgivningen. Alla grundskolor och gymnasieskolor i Sverige kan delta.

Bästa Seniorservering premierar de som arbetar långsiktigt med matfrågorna, sprider matglädje till gästerna och tar tillvara deras synpunkter. Alla storkök i Sverige som lagar mat åt seniorer kan delta.

Bästa Snabbmål premierar de som arbetar systematiskt med allt från detaljer till helhetsintrycket och han ansträngt sig för att inspirera kunderna. Alla som arbetar med snabbmål kan vara med. Stor eller liten spelar ingen roll.

Bästa Matglädjebutik premierar de butiker som engagerar sig lite extra i att fylla kundernas korgar med värden utöver varorna i sig, dvs. mycket inspiration och matglädje. Stor eller liten butik, kedjeansluten eller inte, belägen i storstad eller på landsbygd - alla butiker i Sverige kan delta.

För ytterligare information:

Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel 070-689 58 84, 08-789 58 84 inger.soderlund@arlafoods.com

Kontakt med vinnare av Arla Foods Guldko 2008: Bästa Miljöarbete: SSP, Björn Lindström, miljösamordnare, tel 08-797 97 39 Bästa Matglädjeskola: Eriksdalsskolan, Ann-Charlotte Strömbäck, kökschef, tel 08-508 405 65 Bästa Seniorservering: Tre Stiftelser, Linda Martinsson, kostchef, tel 031-704 26 70 Bästa Snabbmål: Jalla Gatmat, Malin Sundell, enhetschef, tel 070-382 81 25, 08-15 24 09 Bästa Matglädjebutik: Sabis Fältöversten, Mickey Lindberg, butikschef, tel 08-545 856 60

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76