Världens bästa skolmat utsedd: Årets Kock lagar brännande, spännande skolmaträtt

Lästid
2 min
Publicerad
16 april 2007
Kontakter:
Presskontakt

”Brännande spännande kycklinglår med picassoris” är Årets skolmaträtt. Det har avgjorts i den landsomfattande tävlingen Årets Kock i skolan. För elevernas fantasifulla maträttsförslag kommer tio skolor under våren att belönas med ett tvådagars gästspel av Årets Kock. Under vintern har skolelever kunnat vara med tävlingen Årets kock i skolan. Arla Foods, som har initierat tävlingen, har uppmanat skolelever i hela landet att skicka in förslag på ”världens bästa skolmat”. Bland över 500 kreativa, smakrika, oväntade, galna och ibland oätliga förslag har nu juryn utsett vinnarna. De tio vinnarna kommer belönas med ett gästspel i skolan där en av föreningen Året Kocks medlemmar kommer och pratar om skolmat, ger tips och råd samt lagar den vinnande rätten tillsammans med skolrestaurangens personal. Vad kan Årets kock lära mattanterna och vilka tips kan mattanterna ge stjärnkocken? Totalt har tio vinnare utsetts och ett av de tio vinnande bidragen, från Vidingsjöskolan i Linköping, har dessutom korats till Årets Skolmaträtt. De 10 vinnande bidragen: 1. Hagabodaskolan, Habo, Busiga rekotorns potatisgratäng med kasslerkuber. 2. Hoks Skola, Hok, Kärlekspotatis med romans fisk. 3. Knutby Skola, Knutby, Lyckoostpaj med glada grönsaker och solskensbröd. 4. Fredrika Bremerskolan, Uppsala, Linnés Blomsterpizza. 5. Vällsjöskolan, Mölnlycke, Korvkaktus i öken. 6. Friskolan Galären, Karlskrona, Taco-kött med anannas och vitlökssås i en strut. 7. Lindengymnasiet, Katrineholm, Tomatlasagne. 8. Vidingsjöskolan, Linköping, Brännande spännande kycklinglår med picassoris. 9. Fridnässkolan, Västerås, Rymdmos med planeter. 10. Stureby skola, Enskede, Mipp Mupp potatiskroketter med kött och frukt. Se bifogat recept på Årets skolmaträtt. Vill du vara med när Årets Kock besöker någon av skolorna? Hör då av dig till Inger Söderlund, se kontaktinformation nedan. Årets Kock i skolan är ett samarbete mellan föreningen Årets Kock och Arla Foods som även är presentatör av den årliga tävlingen Årets Kock. Arla Foods har tagit initiativet till tävlingen för att inspirera till bättre skolmat och sprida kockarnas kunskap. Juryn består av Årets Kock, vinnaren av Arla Foods Guldko Bästa Matglädjeskola, Arla samt skolelever. Läs mer på: www.arla.se/aretskock www.aretskock.se För mer information: Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, Tel: 08-789 58 84, 070-689 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 8,4 miljarder kilo och en omsättning på ca 55,5 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av ca 10 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till Europa, Asien och USA. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter. Föreningen Årets Kock bildades 1996, och det enda sättet att bli medlem är att vinna tävlingen Årets Kock, det svenska mästerskapet i professionell matlagning. Det är däremot öppet för många att möta föreningen och dess medlemmar eftersom föreningen Årets Kock har som mål att främja svensk matkultur, vilket görs bland annat genom gästspel på företagsfester, kurser för matglada amatörer, besök på restaurangskolor, i TV:s matprogram och genom kokböcker. Bland annat har föreningen givit ut det prisbelönta praktverket Vårt svenska matarv - en kärlekshistoria.

Presskontakt

Erik Bratthall
Erik Bratthall Presschef Arla Sverige erik.bratthall@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 070-89 44 342
Sandra Eriksson
Sandra Eriksson Pressekreterare Arla Sverige sandra.eriksson@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 073-53 36 727