Tävla om gästspel av en stjärnkock i skolrestaurangen: Årets Kock kan bli din mattant

Lästid
2 min
Publicerad
01 mars 2007
Kontakter:
Presskontakt

Nu kan Sveriges skolelever vara med och tävla om att få Årets Kock till sin skolrestaurang. Genom att ge förslag på nya spännande rätter, "världens godaste skolmat", har eleverna från tio skolor möjligheten att få ett tvådagars besök av stjärnkockarna. Ett av de vinnande förslagen kommer dessutom att utses till Årets skolmaträtt. I tävlingen "Årets Kock i skolan" ska fantasin flöda. Namnförslagen får var hur vilda som helst. Köttbullepizza med chiliströssel kan ju vara det bästa man vet eller kanske fett god flundrafilé med fetafilsås och rosa risbollar. Arla Foods har, bl a i ett brev till skolorna och genom information på mjölkbaksidorna, tagit initiativet till tävlingen för att inspirera till bättre skolmat och sprida kockarnas kunskap. Tävlingen genomförs nu för första gången och alla grundskolor i Sverige kan delta. Tio skolor belönas med ett gästspel i skolan där en av föreningen Året Kocks medlemmar kommer och pratar om skolmat, ger tips och råd samt lagar den vinnande rätten tillsammans med skolrestaurangens personal. Vad kan Årets kock lära mattanterna och vilka tips kan de ge stjärnkocken? Så här går tävlingen till: 1. Skolpersonalen aktiverar, efter godkännande från rektorn, sin skola till tävlingen på www.arla.se/aretskock. 2. Eleverna lämnar sedan sina förslag på världens godaste skolmat genom att gå in på samma sida och tävla för skolan, före den 22 mars. Endast namnet på rätten ska skickas in. De mest inspirerande förslagen som dessutom går att tillaga i skolrestaurangen har bäst chans att vinna tävlingen. 3. En jury bestående av Årets Kock, vinnaren av Arla Foods Guldko Bästa Matglädjeskola, Arla samt elever kommer att välja ut vinnarna. 4. De tio vinnande bidragen belönas med ett gästspel i skolan, 25-26 april, där en av Årets Kockar kommer att dela med sig av sin kunskap och sprida inspiration. 5. Ett av förslagen utses dessutom till Årets Skolmaträtt. Årets Kock i skolan är ett samarbete mellan föreningen Årets Kock och Arla Foods som även är presentatör av den årliga tävlingen Årets Kock. www.arla.se/aretskock För mer information: Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, Tel: 08-789 58 84, 070-689 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 8,4 miljarder kilo och en omsättning på ca 55,5 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av ca 10 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till Europa, Asien och USA. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter. Föreningen Årets Kock bildades 1996, och det enda sättet att bli medlem är att vinna tävlingen Årets Kock, det svenska mästerskapet i professionell matlagning. Det är däremot öppet för många att möta föreningen och dess medlemmar eftersom föreningen Årets Kock har som mål att främja svensk matkultur, vilket görs bland annat genom gästspel på företagsfester, kurser för matglada amatörer, besök på restaurangskolor, i TV:s matprogram och genom kokböcker. Bland annat har föreningen givit ut det prisbelönta praktverket Vårt svenska matarv - en kärlekshistoria.

Presskontakt

Erik Bratthall
Erik Bratthall Presschef Arla Sverige erik.bratthall@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 070-89 44 342
Sandra Eriksson
Sandra Eriksson Pressekreterare Arla Sverige sandra.eriksson@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 073-53 36 727