Säkraste vårtecknet - Släpp korna loss, det är vår

Lästid
2 min
Publicerad
12 april 2007
Kontakter:
Presskontakt

Nu är det åter dags för ett säkert vårtecken – mjölkbönderna släpper sina kor på bete. För många människor har det blivit en tradition att besöka Arlagårdarna för att se de uppspelta korna rusa ut i hagarna. Förra året besökte över 30 000 vuxna och barn gårdarnas betessläpp. Under de närmaste veckorna kommer Arlagårdarna att bjuda in allmänheten att vara med och se på när korna skuttar och galopperar ut i hagen. Sedan får de vara ute och njuta under hela sommarhalvåret. För att visa hur det går till på ett betessläpp och låta fler än bönderna få uppleva kor med vårkänslor har Arla som tradition att bjuda in allmänheten. Barn och vuxna, unga och gamla, alla är välkomna att vara med. Många av gårdarna har också aktiviteter en stund innan korna släpps. Bonden berättar då om sina kor, bjuder på mjölk och bulle och den som vill kan vara med på en tipspromenad och testa sina kunskaper om mjölkkor. Betessläpp av kor är ett av årets stora ögonblick hos bönderna. Efter en lång vinter är ett äntligen dags att få komma ut i vårsolen. Att korna åter kan njuta av det gröna saftiga gräset är ett säkert vårtecken. När korna släpps ut för första gången efter vintern går det ganska vilt till. De hoppar, skuttar och gnider mulen i gräset av glädje. Under sommaren är många kor ute dygnet runt och kommer bara in när det är dags för mjölkning eller om det blir för varmt. Förutom näringsrikt gräs och klöver ute i hagarna får korna vatten, mineralfoder och saltsten. Korna betar på strandängar, hagmarker eller åkrar där bonden har sått gräs och klöver. För att korna ska ha tillgång till mycket mat och inte trampa sönder marken flyttar bonden runt dem på sina marker. Kor som betar på ängar och hagar bidrar till att Sveriges naturlandskap hålls öppet och inte växer igen till skog eller vass. Dessutom trivs många växter, insekter och fåglar i kohagen. Sverige har världens strängaste djurskyddslag som bland annat kräver att svenska kor ska gå på grönbete minst två månader per år, beroende på var i landet gården ligger. På www.arla.se finns mer information om Arlagårdarnas betessläpp och var man hittar närmaste gård som bjuder in allmänheten att vara med på betessläpp. Arlagården är namnet på ett gemensamt kvalitetsprogram för alla de mjölkbönder som äger Arla Foods. Kvalitetsprogrammet omfattar allt från djuromsorg till konsumenttrygghet. Arlagårdens kvalitetsprogram bestämmer hur mjölken ska kontrolleras och att den har sådan sammansättning att de färdiga produkterna lever upp till konsumenternas behov och önskemål. Djurens behov ska tillgodoses så att deras hälsa och välbefinnande främjas och produktionen på gården ska ske med respekt för naturen. På www.arla.se kan man läsa mer om Arlagårdens kvalitetsprogram. För mer information: Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel 070-689 58 84 eller 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 8,4 miljarder kilo och en omsättning på ca 55,5 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av ca 10 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till Europa, Asien och USA. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Erik Bratthall
Erik Bratthall Presschef Arla Sverige erik.bratthall@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 070-89 44 342
Sandra Eriksson
Sandra Eriksson Pressekreterare Arla Sverige sandra.eriksson@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 073-53 36 727