Guldmedalj till Kvibille Whiskyädel
- Lästid
- 2 min
- Publicerad
- 28 mars 2007
- Kontakter:
- Presskontakt
Kvibille Whiskyädel fick guldmedalj i sin klass när World Cheese Awards 2007 nyligen avgjordes vid International Food & Drink Exhibition i London. Under en dag bedömde 120 internationella domare mer än 2 000 ostar från jordens alla hörn. I sällskap av bland annat 50 ostar från Sydafrika och 300 ostar från USA tävlade Kvibille Whiskyädel, Apetina Feta och Svart Castello från Arla Foods. Guldmedaljen gick till Kvibille Whiskyädel, den populära smaksatta ädelosten från halländska Kvibille mejeri. World Cheese Awards är en unik osttävling på många sätt, både till storlek och till sin form. Tävlingen, som i år omfattade över 2 000 ostar från hela världen, anordnas av en sammanslutning av delikatessbutiker. Alla deltagande ostar provas under en och samma dag – de ska enligt arrangörerna inte ligga och vänta flera dagar utan provas när de är som allra bäst! Alla startar som vinnare Själva tävlingsformen kan för en utomstående uppfattas som lite omvänd. Alla ostarna behandlas som guldmedaljörer från början, inte så märkligt egentligen – de som tillverkat ostarna har ju ställt upp med sina allra finaste ostar. Från början har alla ostar 25 poäng. När tävlingen inleds bedömer domarna, i grupper om tre, ett antal ostar per domargrupp och ger ostarna poängavdrag för mindre eller större fel. Ett mindre fel, som kan handla om ostens textur, arom, utseende eller smak, ger 2 poängs avdrag. Ett större fel kan ge avdrag med upp till 5 poäng. Alla ostar som efter första gallringen har mellan 23-25 poäng går vidare till nästa bedömning. Innan vinnarna koras har ostarna bedömts fyra gånger av domarna som till vardags är allt från vinexperter och tv-kockar till journalister, produktutvecklare och restauratörer. Kvibille – en van vinnare Ostarna från halländska Kvibille har genom åren fått fler internationella priser. I Kvibille tillverkas och förädlas den enda svenska ädelosten. Den karaktäristiska smaken och det speciella utseendet är resultatet av att mögelkulturen Penicillium roqueforti tillsätts ystmjölken vid tillverkningen. Det är samma mögelkultur som används till Roquefortost, men Kvibilles ostar tillverkas på pastöriserad komjölk i stället för fårmjölk. Vinnarosten Kvibille Whiskyädel är en Kvibille Gräddädel smaksatt med whisky. På mejeriet får osten bada i whisky innan den läggs tillbaka i de speciella mognadskällarna. Osten har en rund, fyllig och pikant smak och passar utmärkt till den festliga ostbrickan. Kvibille Mejeri tillverkar också den populära Kvibille Cheddar. För mer information om World Cheese Award se http://www.finefoodworld.co.uk Presskontakt: Inger Söderlund, PR-chef tel: +46 (0)8 789 58 84 mobil: +46 (0)70-689 58 84 fax: +46 (0)8 20 92 60 e-post: inger.soderlund@arlafoods.com