En morgonshot ger halva dagsbehovet av frukt och grönt

Lästid
2 min
Publicerad
05 september 2007
Kontakter:
Presskontakt

Nio av tio svenskar äter för lite frukt och grönt. Enligt Livsmedelsverket bör vi äta ett halvt kilo frukt och grönt varje dag för att må bra. Nu kommer en hjälp till alla som har svårt att få i sig tillräckligt. En God Morgon Shot på 80 ml täcker halva vårt dagsbehov av frukt och grönt. Shotsen finns i två smaker och finns i butik från vecka 36.

Livsmedelsverket rekommenderar att man ska äta minst ett halvt kilo frukt och grönsaker varje dag, populärt uttryckt ”fem om dagen”. Med frukt och grönt menar man livsmedel som ingår i matcirkelns sektorer ”frukt och bär”, ”grönsaker” samt rotfrukter med undantag av potatis. Frukt och grönsaker är viktiga källor till flera näringsämnen: vitaminer (t ex vitamin C, folater), mineralämnen (t ex kalium, magnesium), kostfiber samt karotenoider och flavonoider. Frukt och grönsaker har en hög näringstäthet d v s de innehåller mycket näring i förhållande till energiinnehållet.

Flera studier medicinska visar att en ökad konsumtion av frukt och grönt minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar, övervikt och vissa cancerformer. Frukt och grönsaker innehåller också kolhydrater och bidrar till att ge kosten en bra balans mellan fett, protein och kolhydrater. Men enligt Livsmedelsverkets indikatorstudie äter bara en av tio svenskar tillräckligt med frukt och grönt.*

Nyheten God Morgon Shot gör det lättare för alla att öka sitt dagliga intag av frukt och grönsaker. Varje shot på 80 ml innehåller motsvarande 125 g frukt och 125 g grönsaker. Shotsen finns i två smaker, Morot/mandarin/pumpa och Äpple/morot/jordgubb. En God Morgon Shot ger halva dagsbehovet av det rekommenderade intaget av frukt och grönt. Shotsen är tänkta att vara ett komplement till kosten och kan bland annat vara en bra start på dagen.

God Morgon Shot innehåller naturliga koncentrerade puréer och juicer av frukt och grönsaker. Inget är tillsatt, inte heller socker. Den goda sötman kommer naturligt från frukterna och grönsakerna.

God Morgon Shot säljs i förpackning med fyra bägare à 80 ml. Bägarna är utformade så att det är enkelt att dricka direkt ur dem. God Morgon Shot i båda smakerna finns i butik från v.36. Cirkapris 22:90 per förpackning med fyra bägare.

*) www.slv.se, 2007-05-10

För mer information:
Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods
tel 070-689 58 84 eller 08-789 58 84
inger.soderlund@arlafoods.com

För högupplösta bilder:
www.mediawizard.arlafoods.com/

Presskontakt:
Inger Söderlund, PR-chef
tel: +46 (0)8 789 58 84
mobil: +46 (0)70-689 58 84
fax: +46 (0)8 20 92 60
e-post: inger.soderlund@arlafoods.comArla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76