Arla Foods vill kartlägga möjligheter hos bakterie

Lästid
2 min
Publicerad
05 mars 2007
Kontakter:
Presskontakt

Arla Foods och bioteknikföretaget Integrated Genomics Inc ska kartlägga DNA-sekvensen hos Arla Foods probiotiska bakterie Lactobacillus casei F19, som ingår Cultura yoghurt- och filprodukter. Syftet är att kunna utveckla livsmedelsprodukter med dokumenterade hälsoeffekter. Arla Foods och bioteknikföretaget Integrated Genomics Inc. (Chicago, IL) har skrivit på en överenskommelse om att kartlägga DNA-sekvensen hos Arla Foods egen patenterade probiotiska bakterie Lactobacillus casei F19, som ingår Cultura yoghurt- och filprodukter. I samarbetet ingår också att undersöka vilka olika arvsanlag som finns hos bakterien. Integrated Genomics är ett ledande företag för sekvensering av mikrobiologiska genom. Sekvenseringen av genomet kommer att ge Arla Foods helt nya möjligheter att förstå mekanismerna bakom hur just denna Lactobacillus casei F19 kan påverka vår hälsa. Företaget får nu ännu bättre möjligheter att utveckla produkter inom functional foods området. Projektet kommer att genomföras under år 2007. Förutom kännedom om arvsmassan hos L. casei F19 får Arla genom samarbetet tillgång till en omfattande databas (ERGO™databasen) som gör det möjligt att jämföra DNA-sekvensen och arvs-anlagen hos L. casei F19 med många andra bakteriers arvsanlag. Genom detta går det att identifiera egenskaper som är unika för bakterien och hur dessa regleras. I bakterier som tillhör gruppen lactobaciller finns det mellan 2000 och 3000 olika gener/arvsanlag. Världens mest avancerade databas ERGO™ databasen innehåller redan idag 1145 bakterier vars arvsmassor har kartlagts. Det är den mest avancerade bioinformatikdatabasen för studier av mikroorganismers arvsanlag som finns på marknaden idag. Databasen innehåller också rekonstruktioner för olika metabola vägar med olika kritiska reaktioner för att mikroorganismerna skall kunna växa och utveckla sina specifika egenskaper. Att utveckla produkter med hälsomervärden är av stort intresse för Arla Foods. Den probiotiska bakterien L. casei F19, som ytterligare karaktäriseras i detta projekt, har tidigare studerats i många olika forsknings-projekt och kliniska undersökningar. Den finns i alla produkter under varumärket Cultura i Sverige och Danmark. Arla Foods arbetar sedan tidigare med molekylärbiologiska tekniker för att kartlägga hälsoeffekter av L. casei F19 i tarmen och för hela metabolismen. Att studera egenskaper hos bakterien med samma teknik och att kombinera detta med humanstudier är två mycket viktiga möjligheter för att kunna utveckla morgondagens livsmedelsprodukter med dokumenterade hälsoeffekter. För mer information Ulla Svensson Fil Dr. Biovetenskap och Probiotika, Arla Foods Tel: 0706-033 227, ulla.svensson@arlafoods.com Henrik Jørgen Andersen, PhD, Adjuct Professor, Head of Corporate R&D, Arla Foods Tel: +45 8733 2841 Mobile +45 2095 1241, henrik.jorgen.andersen@arlafoods.com Om Integrated Genomics, Inc. Integrated Genomics tillhandahåller olika produkter och tekniker för att stödja forskning inom områdena mikrobiell genomik, biokemi och genexpression. Produkterna och teknikerna är baserade på databasen ERGO™. www.integratedgenomics.com Presskontakt: Inger Söderlund, PR-chef tel: +46 (0)8 789 58 84 mobil: +46 (0)70-689 58 84 fax: +46 (0)8 20 92 60 e-post: inger.soderlund@arlafoods.com Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 8,4 miljarder kilo och en omsättning på ca 55,5 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av ca 10 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till Europa, Asien och USA. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76