Arla Foods säljer Medipharm till Chr. Hansen

Lästid
2 min
Publicerad
16 december 2007
Kontakter:
Presskontakt

Ingrediensföretaget Chr. Hansen och Arla Foods har i dag undertecknat ett avtal om att Chr. Hansens övertar Arla Foods svenska dotterbolag Medipharm. Överlåtelsen väntas ske under januari 2008.

Medipharm är specialiserat på probiotiska bakteriekulturer till jordbruks- och matvarubranschen och har bolag i Sverige, USA, Tjeckien och Ungern med sammanlagt cirka 100 medarbetare (varav 30 i Sverige) och en försäljning på cirka 130 miljoner kronor.

Förvärvet av Medipharm ska stärka Chr. Hansens aktiviteter inom probiotiska kulturer – ett område som Chr. Hansen är marknadsledande på idag.

  • Vi är glada över att kunna ingå detta avtal. Kulturer är en mycket viktig verksamhet för oss. Vi har haft en kraftig tillväxt inom området de senaste åren. Överenskommelsen om övertagandet av Medipharm är ett naturligt steg i avsikt att ytterligare öka tillväxten inom kulturområdet, säger Lars Frederiksen, koncernchef for Chr. Hansen.

Arla Foods är nöjd med avtalet som utgör ett led i företagets strategi att avyttra icke kärnverksamheter. Under de senaste åren har Arla Foods avyttrat pastaverksamheten Pastella A/S, müsli-producenten Crispy Food samt importverksamheten Delimo A/S.

  • Arla Foods har under de senaste åren stärkt sitt fokus på kärnverksamheterna och försäljningen av Medipharm är ett naturligt steg i den riktningen. Vi är nöjda med att avyttra till en specialverksamhet som Chr. Hansen. Vi är övertygade om att de kommer att ge de bästa förutsättningarna för tillväxt och utveckling för Medipharm, säger Peder Tuborgh, Arla Foods koncernchef.

Chr. Hansens slutliga övertagande av Medipharm förväntas ske under januari 2008. Priset är inte offentligt.

För ytterligere information:

Lars Wodschow, Director, Communications & PR, Chr. Hansen
Tel.: ( 45) 45 74 76 20
Mobile: ( 45) 40 97 81 93

Theis Brøgger, Pressekoordinator, Arla Foods Danmark
Tel.: ( 45) 89 38 10 47

Tobias Wåhlén, Chef externkommunikation, Arla Foods Sverige
Tel.: ( 46) 8 789 5141

För mer information:
Tobias Wåhlén, chef extern kommunikation
tel: +46 (0)8 789 51 41
mobil: +46 (0)70 899 51 41
e-post: tobias.wahlen@arlafoods.comArla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76