Statusrapport Bojkotten fredag eftermiddag

Lästid
2 min
Publicerad
02 februari 2006
Kontakter:
Presskontakt

Statusrapport fredag eftermiddag

Saudiarabien

I fredagsbönen nämndes både Danmark och bojkotten men i liten omfattning jämfört med förra fredagen. Varken Arla eller Arlas varumärken nämndes. Bojkotten är dock oförändrad. Medarbetare från Arla arbetar fortfarande på marknaden.

Förenade Arabemiraten och Oman

Minst fyra moskéer har under fredagsbönen nämnt Danmark i samband med att statsministern inbjudit samtliga ambassadörer till ett möte. Det nämndes också att karikatyrerna av Muhammed publicerats i fler-talet europeiska tidningar. Bojkotten nämndes inte men den fortsätter. Arla är dock tillbaka på hyllorna i två hos två butikskedjor då det är slut på smör. Lurpack har en marknadsandel på 70 % i Förenade Arab-emiraten och Arlas konkurrenter har begränsade varulager.

Kuwait

Inte heller här nämndes bojkotten i fredagsbönen men den fortsätter i landet. Arla arbetar intensivt med att försöka få produkterna som produceras i Saudiarabien upp på hyllorna igen.

Qatar

Den lokala översteprästen uppmanar fortfarande till fortsatt bojkott av danska varor. Situationen är fortsatt kritisk.

Jemen

Varken Danmark eller bojkotten nämndes vid fredagsbönen i huvudstaden Sana. I staden Aden har vi inga rapporter om fredagsbönen men en demonstration har ägt rum där bilder av den danska statsministern bränts. Både i Mukalla och Aden råder en aggressiv stämning riktad mot butiker som fortfarande har danska produkter på hyllorna.

Libanon

Situationen har förvärrats markant. Kraftiga uppmaningar om att bojkotta danska varor har riktats mot både sunniter och shiiter. Bojkotten ökar snabbt och konsumenter kräver att produkterna tas bort från hyl-lorna. Arlas varumärken och produkter syns på alla löpsedlar och plakat som rör bojkotten.

Marocko

Medierna bevakar bojkotten och vår distributör avvaktar utvecklingen.

Egypten

Bojkotten är det stora samtalsämnet i medierna och bland lokalbefolkningen. Danska produkter är bort-tagna från alla stormarknadskedjor i hela landet.

Sudan

Bojkotten har nu också nått Sudan. Vår distributör har meddelat att presidenten har deklarerat att han förbjuder folket att köpa eller handla med danska produkter.

Presskontakt:
Katarina Malmström, Kommunikationschef.
tel: +46 (0)8 789 50 59
mobil: +46 (0)70 689 50 59
e-post: katarina.malmstrom@arlafoods.comArla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76