Probiotisk mjölksyrabakterie minskar bukfetma

Lästid
3 min
Publicerad
04 maj 2006
Kontakter:
Presskontakt

Den probiotiska mjölksyrabakterien Lactobacillus casei F19 kan påverka fettomsättningen i kroppen och mättnadskänslan i magen. Det visar studier som genomförts av Arla Foods. Studierna visar att Lactobacillus casei F19 leder till mindre fett på magen. Resultaten är så starka att Arla nu har lämnat in en patentansökan på Lactobacillus casei F19:s förmåga att minska bukfetma och minska viktuppgång. I studierna används den nya analystekniken nutrigenomik, som gör det möjligt att se vad som händer med våra gener när vi äter olika livsmedel. I nya studier som Arla genomfört med sin egen patenterade probiotiska mjölksyrabakterie Lactobacillus casei F19 har man sett att bakterien påverkar fettomsättningen i kroppen. Det är i samarbete med bioteknikföretaget Arexis som Arla genomför studier av den probiotiska mjölksyrabakterien som ingår i Arlas Cultura-sortiment. Resultaten från studierna med den nya tekniken visar att Lactobacillus casei F19 påverkade vissa gener som är betydelsefulla för fettomsättningen. Studierna genomfördes på möss som fick en så kallad västerländsk diet vilket leder till viktökning. Resultaten visar att de möss som utöver dieten drack mjölk med Lactobacillus casei F19 fick mindre fett på magen än kontrollgrupperna som enbart fick vatten eller mjölk att dricka. Mössen som fick Lactobacillus casei F19 gick även upp mindre i vikt än kontrollgrupperna. Dessutom visar resultaten att de möss som fick probiotika nöjde sig med en mindre mängd mat, vilket tyder på att Lactobacillus casei F19 även ökade mättnadskänslan. Resultaten från nutrigenomikstudierna är så starka att Arla nu har lämnat in en patentansökan på Lactobacillus casei F19:s förmåga att minska bukfetma och minska viktuppgång. Den nya analystekniken kan nu också förklara resultat från en studie Arla genomförde redan för åtta år sedan. Studiens syfte var att studera hälsoeffekterna av Arlas produkter med probiotika och genomfördes på överviktiga personer som gick upp i vikt. Det man upptäckte var att de som åt yoghurt med probiotiska mjölksyrabakterier gick signifikant mindre upp i vikt än de som åt vanlig yoghurt. Att viktuppgången påverkades kunde man då inte förklara. Men med den nya tekniken kan man nu alltså se att probiotika påverkar gener som i sin tur påverkar fettomsättningen. Lactobacillus casei F19 är Arlas egen patenterade bakterie som finns i alla produkter i hälsosortimentet Cultura. Bakterien är utvald tack vare sina många goda egenskaper som studerats i ett stort antal vetenskapliga studier. Studierna visar bland annat att bakterien är tuff nog att överleva hela vägen genom tunntarmen och tjocktarmen. Väl där bidrar den till att även andra goda bakterier blir fler och stabiliserar mage och tarm och bidrar på så sätt till att stärka vår motståndskraft. Fakta om fetma Fetma är idag ett stort hälsoproblem och Världshälsoorganisation, WHO, har klassificerat fetma som en kronisk sjukdom. Enligt WHO är personer med ett BMI (Body Mass Index) på 25-30 överviktiga och de som har BMI över 30 lider av fetma. Det är också allmänt känt att det är fettet på magen, bukfetman, som är allvarligast för hälsan. Fetma förekommer hos ca 10-15 % av Sveriges vuxna befolkning. Bukfetman är den vanligaste förekommande och tros finnas hos 30 % av alla vuxna män och till en mindre del bland vuxna kvinnor. En ökad risk för följdsjukdomar till fetman uppkommer vid ett midjemått på mer än 102 cm hos män och mer än 88 cm hos kvinnor. Fetma och bukfetman ökar hela tiden. Bland unga har förekomsten av fetma ökat med fem gånger sedan 1945.* *Källor: WHO www.who.int/en, netdoktorn.se, Folkhälsoinstitutet www.fhi.se. För mer information: Ulla Svensson, docent mikrobiologi Arla Foods R&D, tel: 070-603 32 27 eller 08-677 32 27 Kajsa Ohlson, projektledare Arla Foods Marketing and Innovation, tel 08-789 55 80, 070-603 32 96 Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel 070-689 58 84 eller 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com Birgitta Wessman-Neander, PR-projektansvarig Arla Foods, tel 08-789 54 35 eller 070-689 54 35, birgitta.wessman-neander@arlafoods.com Arla Foods är Europas största och världens tredje största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 7,1 miljarder kilo och en omsättning på ca 58 miljarder kronor. Arla är en kooperativ förening som ägs av 11 600 svenska och danska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter. Koncernen har 18 000 anställda, huvudsakligen i Danmark, Sverige och Storbritannien. - - - - - - - - - - - - - - - - - Distribuerat av Pia Schiller, Vox PR & Information tel: 08-506 765 00 pia.schiller@voxpr.se

Presskontakt

Erik Bratthall
Erik Bratthall Presschef Arla Sverige erik.bratthall@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 070-89 44 342
Sandra Eriksson
Sandra Eriksson Pressekreterare Arla Sverige sandra.eriksson@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 073-53 36 727