Nomineringarna klara till Arla Foods Guldko 2006

Lästid
6 min
Publicerad
10 februari 2006
Kontakter:
Presskontakt

Femton nominerade är nu klara att gå vidare till finalen av Arla Foods Guldko 2006 – ”matbranschens Oscar”. Tävlingen genomförs för sjunde året i rad och syftet är att uppmärksamma goda insatser för matglädje och miljöarbete. Årets nominerade, tre från fem kategorier, representerar allt från små butiker till globalt serviceföretag. Finalen sker den 6 april på Grand Hotel i Stockholm. Kategorierna i Arla Foods Guldko 2006 är Bästa Miljöarbete, Bästa Matglädjeskola, Bästa Snabbmålsbutik, Bästa Matglädjebutik samt en ny kategori för i år – Bästa Seniorservering. Nytänkande, kvalitetshöjande insatser av olika slag, speciellt personalengagemang och ett kundorienterat tänkande har varit tungt vägande kriterier för att bli nominerad. Vinnarna i de fem kategorierna får statyetten Guldkon, diplom och utbildningsbidrag. Övriga deltagare i finalen får diplom och utbildningsbidrag. Nedan följder sammanfattningar om respektive nominerad. Mer information och bilder finns på www.arlafoods.se/guldko och www.arlafoods.se/guldkobilder BÄSTA MILJÖARBETE Malmö skolrestauranger: Ekologiskt skolkök ska driva miljöarbetet framåt Det började med några ekologiska gurkor 1996. Idag köper Malmö Skolrestauranger flera hundra ton mjölk och tonvis med nötkött, vitkål, morötter och pasta. Allt ekologiskt. Totalt står ekologiska livsmedel för 22 % av livsmedelsbudgeten, men målet är att den siffran ska upp till hundra inom sex år. Kontakt: Helene Löfven, områdeschef, Malmö Stad Skolrestauranger, tel: 040-34 30 73 Naturbruksgymnasiet Sötåsen i Töreboda, Mariestad: Skolan med miljöhänsyn som huvudämne På naturbruksgymnasiet Sötåsen i Töreboda är ett helhetstänkande självklart när det gäller miljöarbetet och har så varit sedan slutet av 90-talet. Målet, och förhoppningen, är att eleverna i sina framtida verksamheter arbetar för utvecklingen av hållbara gröna näringar. Kontakt: Britt-Marie Benjaminsson, miljösamordnare, naturbruksgymnasiet Sötåsen, Töreboda, tel 0605-168 10 SSP, Stockholm-Arlanda: Miljöarbete som vardagsrutin Miljöaspekten finns med överallt. Som första punkt på ledningsgruppsmöten, vid inköp av diskmedel, vid planering av leveranser och i samarbetet med olika partner. SSP, ett internationellt serviceföretag med restauranger, kaféer och butiker på bl a flygplatser och tågstationer, har gjort sitt miljöarbete till vardaglig rutin. Kontakt: Björn Lindström, miljösamordnare, SSP Stockholm-Arlanda, tel 08-797 97 39, bjorn.lindstrom@ssp.se BÄSTA MATGLÄDJESKOLA Banslättsskolan i Tullinge, södra Stor-Stockholm: Här ska lunchen vara dagens höjdpunkt På Banslättsskolan i Tullinge i södra Stor-Stockholm är skolans måltider integrerade i den övriga verksamheten. Skolrestaurangen ska inte bara servera god och nyttig mat, utan eleverna ska även lära sig något av måltiden. Kontakt: Johan Norin, Banslättsskolan, tel 08-530 636 57 Frejaskolan i Gnesta: Mätt mage ska göra skolarbetet lättare Frejaskolan i Gnesta vill att så många elever som möjligt ska komma till skolrestaurangen och äta. Därför serveras minst en huvudrätt och ett vegetariskt alternativ. Dessutom rätter som är anpassade efter särskilda behov. Kontakt: Marie-Louise Svensson, Frejaskolan, tel 0158-70 215 Helenelundsskolan i Sollentuna, Stockholm: Frestande skolmat för alla åldrar Målet att alla elever alltid ska hitta något de tycker om att äta till lunch. Skolrestaurangen har nära nog lyckats, 97 % av de 900 eleverna äter här varje dag. I den ljusa och rymliga matsalen serveras dagligen tre olika varmrätter, en generös salladsbuffé och soppa. Kontakt: Kerstin Zackrisson, Sollentuna Måltidsservice, tel 08-5792 12 65 BÄSTA SNABBMÅLSBUTIK 7-Eleven universitetet, Stockholm: Brett utbud av snabbmål ger nöjda stamkunder Pastarätter, korvar, smörgåsar, toast, wok, sushi, thaimat och soppor. Nygräddat bröd. Dessutom en mängd färdiga frysta rätter. Och självklart flera kaffedrycker. På 7-Eleven universitetet i Stockholm finns det mesta när det gäller snabbmat. Kontakt: Alexander Hill, 7-Eleven universitetet, Stockholm, tel 070-99 23 600 OKQ8 Globen i Stockholm: Nytillverkade fräscha smörgåsar lockar till paus på bensinmacken På en bensinmack ska man ta en paus. Det är i alla fall vad OKQ8 Globen i Stockholm vill. Därför serverar man matiga smörgåsar, fräscha och nytillverkade i mackens eget nya butikskök. Här finns även korvar, hamburgare drycker och olika varianter av kaffe, allt tydligt och lättillgängligt placerat. Kontakt: Peter Engman, stationschef OKQ8 Globen, tel 08-556 134 00 Café Tufvan, Växjö universitet: Snabba mål ger snabba studenter Det började med målet att skapa en drogfri mötesplats för studenter. Nu, ett par år senare, finns Café Tufvan, ett blomstrande kafé på Växjö universitets campus dit alla, inte bara studerande, är välkomna. Smörgåsar, enklare mat och mellanmål har rykande åtgång. Kontakt: David Graffner, Café Tufvan, Växjö universitet, tel 0470-76 18 00 eller 070-717 37 17. BÄSTA MATGLÄDJEBUTIK Hemköp i Söderköping: Butik som bjuder på både smakprov och kunskap Mottot för Hemköp i Söderköping är kristallklart - ”du ska bli hungrig när du kommer in i vår butik”. Med Söderköpings enda manuella delikatessdisk och sedan hösten 2005 även en manuell köttdisk tillsammans med aptitretande smakprover veckans alla dagar, blir nog många kunder hungriga. Kontakt: Kjell Lundgren, köpman, Hemköp, Söderköping, tel 0121-19691 Hemköp i Malmö: Här lockas kunderna att stanna upp och tänka mat På Hemköp på Värnhemstorget i Malmö är målet att kunderna ska varva ned en smula och ge sig tid att tänka på mat och matglädje. Därför finns här flera olika matstationer med provsmakning och inspirerande recept, manuell delikatessdisk och starkt fokus på färskvaror av högsta kvalitet. Kontakt: Stefan Nordbladh, butikschef Hemköp, Värnhemstorget, Malmö, tel 040-18 90 80 ICA Supermarket i Jönköping: Spännande recept, exotisk kött och lyxiga plankor ger matglädje På ICA Supermarket i Jönköping erbjuder man sina kunder det mesta man kan tänka sig i matväg. Här finns allt från butikens egna lyxiga brickor med kallskuret, till exotiskt krokodilkött. Kontakt: Greger Carlpihl, köpman, ICA Supermarket, Jönköping, tel 036-30 53 84 BÄSTA SENIORSERVERING – NY KATEGORI FÖR I ÅR Danvikshem i Nacka, Stockholm: Här är kulinarisk mat för de äldre en självklarhet Hemlagad husmanskost som smakar som när de äldre själva lagade mat hemma. Så ska all mat smaka på seniorboendet Danvikshem i Nacka. Här tillagas nära nog allt från grunden. Potatisen skalas, pannkakorna gräddas och köttbullarna rullas och steks. Till mer än 200 personer. Kontakt: Ann-Marie Persson, kostchef, Danvikshem, Nacka, Stockholm tel 08-452 92 29 Sabina Wärnberg, biträdande kostchef, Danvikshem, Nacka, Stockholm tel 08-452 92 28 Elinebergs kök i Rödeby, Karlskrona: Här tillagas de äldres mat med extra omsorg I Elinebergs kök i Rödeby värnar man om att de äldre alltid får god och vällagad husmanskost. Därför är det självklart att erbjuda frukost med allt från sill till fem olika sorters gröt. Liksom att kroppkakorna ska vara hemlagade och bullarna nybakade till eftermiddagsfikat. Kontakt: Susanne Olausson, första kokerska, Elinebergs kök, 0455-30 45 95 Lövåsens sjukhem i Katrineholm: Vällagad mat med många kalorier får äldre att må bra Här snålas det varken med smör eller grädde. Tvärtom. På äldreboendet Lövåsens sjukhem i Katrineholm berikas de äldres mat så att den både blir god och så näringstät som möjligt. Dessutom serveras det alltid efterrätt efter luncherna. Kontakt: Kerstin Haglund, husmor, Lövåsens sjukhem, 0150-578 69 För ytterligare information kontakta: Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com Birgitta Wessman-Neander, Projektansvarig PR, Arla Foods, tel 08-789 54 35, 070-689 54 35, birgitta.wessman-neander@arlafoods.com Högupplösta bilder på de nominerade i alla kategorier kan hämtas på: www.arlafoods.se/guldkobilder . Arla Foods är Europas största och världens tredje största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 7,1 miljarder kilo och en omsättning på ca 58 miljarder kronor. Arla är en kooperativ förening som ägs av 11 600 svenska och danska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter. Koncernen har 18 000 anställda, huvudsakligen i Danmark, Sverige och Storbritannien.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76