Meze-matkulturen hyllas med egen specialyoghurt

Lästid
2 min
Publicerad
25 augusti 2006
Kontakter:
Presskontakt

Meze är begreppet för plockmaten med smårätter och olika slags röror och såser från länderna kring östra Medelhavet. Det är en är en rik matkultur som blir allt populärare. För att möta det stora intresset lanserar Arla Foods nu en mild och krämig matlagnings-yoghurt, Meze Yoghurt, i praktisk 1-liters förpackning. Fetthalten är 10 % och konsu-mentpriset cirka 16 kr/liter. Nya numret av Arla Köket bjuder samtidigt på mängder av goda meze-recept och mer inspiration finns på www.arla.se. Matkulturen meze har sina rötter i det väldiga område som omfattar Nordafrika, Turkiet, Balkan och Mellanöstern. Här har de olika ländernas och regionernas recept, råvaror, kryddor och traditioner smält samman till en rik matkultur. Meze är det sammanfattande namnet för de många kalla och varma smårätterna, rörorna, salladerna och såserna som började dyka upp i Sverige på 90-talet. Idag är meze en etablerad och växande matkultur i Sverige. Självklar i mezematen I länderna kring östra Medelhavet är yoghurten lika självklar till smårätter som mjölken är till den svenska husmanskosten. Här används yoghurt både som ingrediens i rätterna, som bas i röror, såser och dressingar men äts också naturell. Gemensamt för mezerätterna är deras rika smaker och rätternas enkelhet. Vanliga ingredienser är aubergine, mynta, lamm och bulgurvete som kombineras med spiskummin, kanel, olivolja och persilja. Resultatet blir vitamin- och mineralrika, smakrika smårätter. Meze Yoghurt är speciellt framtagen för att passa till mezekökets smaker och rätter. Fetthalten är 10 % och yoghurten är mycket krämig. Arla Köket 4/2006 rapporterar från en mezefest och bjuder på en mängd goda och lättlagade recept. Mer inspiration och recept finns också på www.arla.se. Meze Yoghurt finns i butik från vecka 36. Fetthalten är 10 procent och Meze Yoghurt är förpackad i 1-liters tetrabrik. Hållbarheten är 28 dagar och priset är cirka 16 kr/liter. För mer information: Inger Söderlund, PR-chef tel: +46 (0)8 789 58 84 mobil: +46 (0)70 689 58 84 fax: +46 (0)8 20 92 60 e-post: inger.soderlund@arlafoods.com Birgitta Wessman-Neander, PR & Kommunikation tel: +46 (0)8 789 54 35 mobil: +46 (0)70 689 54 35 e-post: birgitta.wessman-neander@arlafoods.com Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 8,4 miljarder kilo och en omsättning på ca 55,5 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av ca 10 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till Europa, Asien och USA. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Erik Bratthall
Erik Bratthall Presschef Arla Sverige erik.bratthall@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 070-89 44 342
Sandra Eriksson
Sandra Eriksson Pressekreterare Arla Sverige sandra.eriksson@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 073-53 36 727