Guldmedaljer för högsta mjölkkvalitet

Lästid
2 min
Publicerad
09 februari 2006
Kontakter:
Presskontakt

På måndag den 13 februari delar Kung Carl XVI Gustaf ut guldmedaljer till de mjölkbönder som under 23 år levererat mjölk av högsta kvalitet. Stor omsorg om korna ligger bland annat bakom framgångarna. Guldmedaljen ”för visad skicklighet och ansvarskänsla” delas ut av Svensk Mjölk och är den högsta officiella utmärkelsen för arbete med mjölkens kvalitet. Av årets 66 medaljer går 28 till Arlas medlemmar. – Man måste ha ett stort djurintresse och tro på det man gör, säger Erling Hermansson på Mark Rök, Väderstad i Östergötland, en av dem som snart får träffa kungen. Det känns stort att få guldmedaljen, det är något vi har siktat mot allt mer ju närmare vi har kommit. Men det viktigaste är inte medaljen utan att vi just har haft högsta kvalitet hela tiden. Medaljen ges till ägaren av gården eller den som ansvarar för mjölkningen. Under de sammanlagda 23 åren, motsvarande cirka 16 800 mjölkningstillfällen, finns delmål i form av diplom och plaketter för leveranser av mjölk av bästa klass. Enligt en undersökning som Svensk Mjölk har gjort bland drygt 500 mjölkbönder från hela landet anser 44 procent att mjölken blir bättre om man klappar korna och pratar med dem. Allra viktigast, enligt 89 procent, är att korna får ett gott foder av bra kvalitet. 82 procent lyfter fram bra rutiner och noggrannhet vid mjölkningen. Arla har ett eget kvalitetsprogram, Arlagården, som infördes 2003. Den bygger på fyra hörnstenar: Mjölkens sammansättning, Livsmedelssäkerhet, Djuromsorg och Miljöhänsyn. – Genom kvalitetsprogrammet Arlagården har konsumenterna en god inblick i hur mjölken produceras ute på gården och hur korna har det på gårdarna, säger Hans-Åke Hammarström, Arla Foods Nordenchef. Kvalitetsprogrammet är en garanti för att all mjölk från våra medlemmar håller en hög standard. Så det är extra roligt att de som får guldmedaljen har lyckats hålla allra högsta klass under en så lång period, och därmed är goda förebilder för alla. I korthet: · Guldmedaljerna 2006 delas ut på Konserthuset i Stockholm den 13 februari. · Svensk Mjölks första guldmedaljer delades ut 1958 av Gustaf VI Adolf. · De vanligaste konamnen är Maja, Pärla, Sara, Solros och Stjärna. · Guldmedaljgården har allt från 8 till 140 kor. · Det allra bästa med att vara mjölkbonde är enligt medaljmottagarna friheten att rå sig själv. En lista över Arlas guldmedaljörer finns i länken "Guldmedaljörer från Arla Foods". För program och mer information om Guldmedaljen: www.svenskmjolk.se/press Presskontakt: Katarina Malmström, Kommunikationschef. tel: +46 (0)8 789 50 59 mobil: +46 (0)70 689 50 59 e-post: katarina.malmstrom@arlafoods.com Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 8,4 miljarder kilo och en omsättning på ca 55,5 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av ca 10 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till Europa, Asien och USA. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter. Relaterade länkar till denna pressrelease Guldmedaljörer från Arla Foods http://www.arlafoods.se/upload/Länslista%202006%20Arla.doc

Presskontakt

Erik Bratthall
Erik Bratthall Presschef Arla Sverige erik.bratthall@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 070-89 44 342
Sandra Eriksson
Sandra Eriksson Pressekreterare Arla Sverige sandra.eriksson@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 073-53 36 727