Gör som astronauterna: Stärk magen inför resan

Lästid
4 min
Publicerad
16 maj 2006
Kontakter:
Presskontakt

Orolig för turistmage? Vill du undvika att bli dålig i magen när det är som mest olämpligt? Stärk magen med snälla, probiotiska bakterier. Speciellt för Nasa har Arla tagit fram ett mjölkpulver med tre probiotiska mjölksyrabakterier. Bakterierna ger magen balans och ökar motståndskraften. Samma unika bakteriemix finns också i de mer jordnära Cultura Dofilus-produkterna. För fyra år sedan efterlyste NASA FTCSC, som ansvarade för utveckling för mat till astronauter, företag som kunde utveckla goda mjölkprodukter anpassade för att kunna ätas i rymden. Arla valdes ut och har sedan dess arbetat intensivt med att utveckla produkter som lever upp till de hårda krav som ställs på rymdmat. Bland de produkter som nu är godkända av Nasa och som astronauterna kan ta med på sina resor finns en pulverbaserad chokladmjölk berikad med en mix av tre probiotiska mjölksyrabakterier. I chokladmjölken ingår Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis och Arlas egen patenterade bakterie Lactobacillus casei F19. Probiotika bidrar till en mage i balans och ökad motståndskraft – något som är extremt viktigt på rymdfärder där kroppen utsätts för stora påfrestningar (se fakta nedan om hur kroppen och magen påverkas i rymden). Om astronauterna skulle bli sjuka och dåliga i magen skulle det få katastrofala konsekvenser och vara mycket kostsamt, speciellt om det skulle innebära en tidigarelagd hemfärd. Men även inför en mer jordnära resa kan man behöva stärka sin mage mot främmande och oönskade bakterier. Flera studier visar att personer som har ätit probiotika i samband med utlandsresor har minskat risken för turist-diarré*. Samma bakterimix som finns i rymdmjölken och kan stärka astronauternas magar ingår även i Cultura Dofilus-produkterna. - Det råder en ständig kamp mellan goda och onda bakterier i magen. På utlandssemestrar utsätts ofta kroppen för nya, elaka bakterier som kan leda till så kallad turistmage. Om magen då är förberedd och full av goda bakterier är det mindre risk att de ”elaka” bakterierna fäster, utan de fortsätter istället förbi och lämnar kroppen. Platsen är helt enkelt redan upptagen. Bakterierna i Cultura Dofilus har både förmågan att överleva i magen och även se till att andra snälla bakterier förökar sig, säger Kajsa Ohlson, projektledare Arla Foods Marketing and Innovation. - Cirka två deciliter Cultura Dofilus per dag, med ca 30 miljarder snälla bakterier, behövs för att ge ett bra vardagsskydd. Inför en resa kan man boostra sin mage i förväg för att minska risken för turistmage. Probiotika är bra att ta som förebyggande även vid andra påfrestningar för magen, t ex vid antibiotikabehandling, fortsätter Kajsa Ohlson. Recept för vardagsskydd I rymden har astronauterna en strikt diet och variationen i mathållningen är minimal. Nere på jorden är det lättare att experimentera och testa nya saker. Cultura-drinkar med spännande och oväntade ingredienser kan vara ett sätt att stärka sitt vardagsskydd inför resan. Se bifogade, helt nya, recept. I Arlas hälsosortiment Cultura ingår förutom Dofilus, i smakerna naturell och vanilj, även fruktdrycker – bra för dem som vill ha probiotika men inte kan dricka mjölkprodukter, naturell och smaksatt fil - fil med endast 0,4% fett samt smaksatta yoghurtdrycker – juice och yoghurt i ett, berikad med kalcium och C-vitamin. Samtliga innehåller stora mängder Lactobacillus casei F19. Så här påverkas kroppen under rymdfärder: Ökad stress bland annat p g a viktlöshet, spänning och intensivt arbete, sysslolöshet, förändring i luft och tryck, högt ljud upp till 70 db, strålning. Förändringar i mage och tarm p g a att magen inte hålls på plats, maten passerar snabbare genom magen, förstoppning, aptitlöshet, lågt vätskeintag. Urkalkning av skelettet. Astronauter förlorar benmassa 10 ggr snabbare än en genomsnittlig 50-60-åring på jorden. Musklerna förtvinar. Immunsystemet försvagas. Urkalkning, muskelförtvining och försvagat immunsystem påminner om åldringsprocessen. * Black F.T., Anderson P. L. Orskov J., Orskov F., Gaarslev K., and Laulund S. (1989). Prophylactic efficacy of lactobacillus on traveller's diarrhoea. Travel Medicine, 333-335. Crittenden, R., Saarela, M., Mättö, J., Ouwehand, A.C., Salminen, S., Pelto, L., Vaughan, E.E., de Vos, W.M., von Wright, A., Fondén, R., Mattila-Sandholm, T. 2002. Lactobacillus paracasei subsp. paracasei F19: survival, ecology and safety in the human intestinal tract - a survey of feeding studies within the PROBDEMO project. Microbial Ecology in Health and Disease Suppl. (Lactobacillus F19 – Closing the broken circle) 3:22-26. Mättö, J., R. Fondén, T. Tolvanen, A. von Wright, T. Vilpponen-Salmela, R. Satokari, M. Saarela. 2005. Intestinal survival and persistence of probiotic Lactobacillus and Bifidobacterium strains administered in triple-strain yoghurt. Accepted for publication in Int. Dairy Journal. Sullivan, Å., Palmgren, A.C., Nordh, C.E. 2001. Effect of Lactobacillus paracasei on intestinal colonisation of Lactobacilli, Bifidobacteria and Clostridium difficile in elderly persons. Anerobe 07: 67-70. För mer information: Ulla Svensson, docent mikrobiologi Arla Foods R&D, tel: 070-603 32 27 eller 08-677 32 27 Kajsa Ohlson, projektledare Arla Foods Marketing and Innovation, tel 08-789 55 80, 070-603 32 96 Birgitta Wessman-Neander, PR-projektansvarig Arla Foods, tel 08-789 54 35 eller 070-689 54 35, birgitta.wessman-neander@arlafoods.com Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel 070-689 58 84 eller 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 8,4 miljarder kilo och en omsättning på ca 55,5 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av ca 10 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till Europa, Asien och USA. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76