Godare jul med Kvibille Glögg

Lästid
2 min
Publicerad
31 augusti 2006
Kontakter:
Presskontakt

Kvibille har inför julen tagit fram två nyheter för alla glöggälskare. Kvibille Cheddar Glögg och Kvibille Ädel Glögg. Den nya Kvibille Cheddar Glögg är en fyllig cheddar både till smak och konsistens och med en arom av glöggkryddor. Kvibille Ädel Glögg har en krämig konsistens och en pikant och aromatisk smak med viss sälta och en stark förnimmelse av glögg. Det är en speciellt framtagen vit starkvinsglögg från BLOSSA som är smaksättare av de vällagrade klassikerna från Kvibille. I glöggen ingår de typiska julkryddorna kardemumma, kanel och nejlika. Vilket ger Kvibille-ostarna en alldeles unik karaktär som passar bra på julbordet eller till pepparkakorna. Lagom till julen utökar Kvibille sitt premiumsortiment med två ostar. Tidigare har Kvibille Cheddar och Kvibille Ädel smaksats med whisky, calvados och fläder. Nu lanseras cheddarn och ädelosten smaksatta med glögg, en variant av vit starkvinsglögg från BLOSSA som tillförs osten under slutfasen av mognadstiden. Ostarna passar såväl det dignande julbordet och pepparkakorna som den festligare ostbrickan. Kvibille mejeri är ensamma i Sverige om att tillverka ädelost och cheddar. Mejeriet grundades 1926 och började tillverka cheddar 1928 och Ädel 1932. Sedan dess används samma hantverksmässiga tillverkningsmetod och recept. Nya Kvibille Ädel Glögg lagras först i 4 månader och vänds varannan dag. Under lagringens första vecka torrsaltas osten av så kallade ”saltkärringar” som gnider in osten med salt. Sedan ligger ädelosten i glöggbad i 45 minuter då den får sin glöggarom. Därefter lagras osten i ytterligare en vecka. Under denna tid sprider sig glöggaromen ytterligare i osten. Ädelosten har en vit yta som får en ljusbrun färgton från glöggen. Kvibille Ädel Glögg har en något krämig konsistens med aromatisk smak med glögginslag och viss sälta. Nya Kvibille Cheddar Glögg lagras i 8-10 månader och vänds under lagringstiden en gång i månaden. Grunden är den traditionellt tillverkade cheddarn med samma recept som för 70 år sedan, vilket bland annat innebär att osten kläs för hand med en ostduk. I slutet av lagringstiden sprutas glöggen in i osten. Efter det lagras osten ytterligare en månad för att smaken ska smälta in, mogna och fördelas ordentligt. Under lagringstiden vänds osten en gång. Kvibille Cheddar Glögg har en tydlig smak av traditionella glöggkryddor, men har samtidigt kvar smaken av vällagrad cheddar. Tillsättningen av glögg ger de båda ostsorterna en rundare och något sötaktig smak som gör sig väl tillsammans med julens övriga kryddor. Den unika glöggsmaken kompletterar ostarnas karaktäristiska smaker. Produktinformation Kvibille Cheddar Glögg och Kvibille Ädel Glögg finns i butik vecka 40. Kvibille Cheddar Glögg säljs i 500 gram/bit och bör förvaras vid högst + 10°C. Kvibille Ädel Glögg säljs i 140 gram/bit och bör förvaras vid högst + 8°C. Kvibille har ett unikt, brett sortiment av vällagrad och smakrik ost och förutom Ädel och Cheddar ingår också de klassiska svenska hårdostarna Herrgård, Präst, Svecia och Grevé. För mer information: Inger Söderlund, PR-chef tel: +46 (0)8 789 58 84 mobil: +46 (0)70 689 58 84 fax: +46 (0)8 20 92 60 e-post: inger.soderlund@arlafoods.com Birgitta Wessman-Neander, PR & Kommunikation tel: +46 (0)8 789 54 35 mobil: +46 (0)70 689 54 35 e-post: birgitta.wessman-neander@arlafoods.com Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 8,4 miljarder kilo och en omsättning på ca 55,5 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av ca 10 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till Europa, Asien och USA. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76