Arla påverkas av bojkott mot danska varor

Lästid
1 min
Publicerad
25 januari 2006
Kontakter:
Presskontakt

Arlas försäljning i Saudiarabien påverkas nu av reaktionerna efter att den danska tidningen Jyllands-Posten publicerat teckningar på profeten Mohammed.

Konsumenterna i Saudiarabien uppmanas att bojkotta danska varor, bland annat produkter från Arla. Såväl teve som tidningar i Saudiarabien har i helgen rapporterat om de karikatyrer av profeten Mohammed som publicerats i Jyllands-Posten. De saudiska medierna har även uppmärksammat att många uppmanar till bojkott av danska produkter, och i samband med detta visat bilder på Lurpak och smältosten Puck från Arla.

Även under fredagsbönen den 20 januari framförde flera religiösa ledare rådet att avstå från att köpa danska produkter och på så sätt protestera mot Jyllands-Postens teckningar.
Arlas försäljning har påverkats. Flera av kunder har meddelat att de vill avbeställa leveranser, och en rad butiker har också tagit bort Arlas produkter från hyllorna.

Bakgrund
Jyllands-Posten, den största dagstidningen i Danmark, publicerade
under hösten 2005 tolv satiriska teckningar av profeten Muhammed. Anledningen var att några tecknare av rädsla för muslimska reaktioner hade sagt nej till att illustrera en barnbok om Muhammed – det är enligt Koranen förbjudet att avbilda profeten. Kulturredaktören på Jyllands-Posten ville med utgångspunkt i de publicerade teckningarna skapa en debatt om yttrandefriheten i förhållande till religiösa förbud.

Presskontakt:
Katarina Malmström, Kommunikationschef.
tel: +46 (0)8 789 50 59
mobil: +46 (0)70 689 50 59
e-post: katarina.malmstrom@arlafoods.comArla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76