Vällagrat och svenskt med spännande tillbehör

Lästid
2 min
Publicerad
17 oktober 2005
Kontakter:
Presskontakt

Svenskarna vill ha ost med mycket smak och konsumtionen av vällagrad ost har ökat med 24 procent de senaste två åren. Därför lanseras nu Kvibille Cheddar extralagrad. Den nya cheddarn klädd i svart vax har lagras i hela 12-14 månader. Resultatet blir en extra smakrik cheddar som finns som helost och 500-gramsbit. Till den vällagrade osten passar spännande tillbehör såsom chutneys och fruktmarmelader. Vällagrat och svenskt skall det vara. De professionella kockarna visar vägen och många som tidigare valde utländska ostar har idag upptäckt det stora, växande sortimentet av svenska välsmakande ostar. På Kvibille mejeri, som tillverkar cheddar och ädelost, har man tydligt märkt det ökande intresset för vällagrade, svenska ostar. På två år har konsumtionen av vällagrad ost ökat med 24 procent och de vällagrade ostarna från Kvibille har ökat med 26 procent. Nya Kvibille Cheddar extralagrad med en karaktäristisk svart vaxning är lagrad i hela 12-14 månader, att jämföra med den normallagrade cheddarn som lagras i 6- 8 månader. Kvibille Cheddar extralagrad finns både som helost och 500 g bit. Pris cirka 90 kronor/kg eller cirka 45 kronor/500 g förpackning. Strumpklädd klassiker etta på topp-20-listan Kvibille mejeri är ensamma i Sverige om att tillverka ädelost och cheddar. Receptet för cheddarosten är detsamma idag som när Alfred Wendler startade tillverkningen 1928. Cheddarosten kallades tidigt ”Alfreds skjortost” av byborna eftersom den kläddes med en bomullsväv. Enligt sägnen lär Wendler fått offra sina skjortärmar under experimenttiden. Då liksom nu pressar bomullsväven samman osten och låter den andas rätt under mognaden. Idag placerar sig Kvibille Cheddar överst på svenskarnas topp-20-lista över vällagrade hårdostar och fortfarande är strumpan och vaxningen ett signum för Kvibille Cheddar. Vällagrad ost med spännande och annorlunda tillbehör Den klassiska ostbrickan med ost och tillbehör som kex, päron, druvor och paprikaringar får allt oftare ge vika för spännande tillbehör som olika slags chutneys, marmelader och marinerade frukter. Många restauranger experimenterar och profilerar sig med nyskapande osträtter där osten finns med i både varma och kalla rätter, som mellanrätt eller som komplement till andra rätter under middagen. Kvibille Cheddar är idag en klassiker på julbordet och i år kan julen bli ännu mer smakrik med den nya extralagrade osten tillsammans med några juldoftande tillbehör. För mer information: Inger Söderlund, PR-chef tel: +46 (0)8 789 58 84 mobil: +46 (0)70 689 58 84 fax: +46 (0)8 20 92 60 e-post: inger.soderlund@arlafoods.com Birgitta Wessman-Neander, PR & Kommunikation tel: +46 (0)8 789 54 35 mobil: +46 (0)70 689 54 35 e-post: birgitta.wessman-neander@arlafoods.com Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 8,5 miljarder kilo och en omsättning på ca 57 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av ca 11 600 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till Europa, Asien och USA. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76