Rökutveckling på mejeriet i Kalmar

Lästid
1 min
Publicerad
05 januari 2005
Kontakter:
Presskontakt

En kemisk reaktion framkallade rökutveckling från en tank på Arla Foods mejeri i Kalmar. När en ångpanna på mejeriet i Kalmar på tisdagen skulle rengöras uppstod en kemisk reaktion, som framkallade rökutveckling från en tank på mejeriet. Vid rengöringen används lut och saltsyra, men vid det här tillfället fanns det inte tillräckligt med lut i cisternen för att neutralisera saltsyran. Därför uppstod en kemisk reaktion som gjorde att rökutveckling uppstod från cisternens topp. Genom att snabbt tillsätta mer lut upphörde rökutvecklingen snabbt. Den helt fristående cisternen är avsedd för att hantera avfall som inte ska släppas ut. Den är därför inte direkt ansluten till avloppsnätet. I förebyggande syfte kallades räddningstjänsten till platsen. Ingen människa kom till skada. Ytterligare information Göran Bengtsson, mejerichef Kalmar mejeri Telefon: 0480-59601, 070-514 19 50 Presskontakt: Katarina Malmström, Presschef tel: +46 (0)8 789 50 59 mobil: +46 (0)70 689 50 59 e-post: katarina.malmstrom@arlafoods.com Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 8,5 miljarder kilo och en omsättning på ca 57 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av ca 11 600 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till Europa, Asien och USA. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76