Ny frukostsajt ger inspiration och tips till skolfrukost

Lästid
3 min
Publicerad
25 januari 2005
Kontakter:
Presskontakt

Frukost i skolan kan vara en del i lösningen för morgontrötta elever och bättre studiemiljö. Därför startar Arla Foods en frukostsajt - Frukost i skolan - som ska inspirera skolor i hela Sverige att servera frukost. På www.arla.se/storkok finns konkreta förslag och tips på hur skolan kan arbeta med frukost. Kocken Katja Palmdahl har tagit fram frukostrecept för skolan. Frukost i Tensta gymnasium, Djäkneskolan och Lundbyskolan har gett klara förbättringar. Idag serverar över 900 grundskolor och gymnasieskolor frukost varje dag och många skolor kan visa på tydliga positiva resultat. På skolorna har man bland annat sett att koncentrationen bland eleverna blir bättre, det blir lugnare i klassrummen och även en allmänt trevligare stämning. I Tensta gymnasium norr om Stockholm är omsorgen om eleverna och deras välbefinnande i centrum. Frukosten ingår sedan ett år i skolans verksamhet och är gratis. Undervisningen har en hälsoprofil och frukostätande i praktiken gör eleverna medvetna om vikten av en bra frukost. Bra prestation och frukost hör ihop, menar skolans restaurangchef. Frukosten har starkt bidragit till en ökad sammanhållning i klasserna. Djäkneskolan i Skara har serverat frukost i cirka åtta år. Enligt skolans rektor är argumenten för frukost i skolan självklara; ingen fungerar i skolarbetet utan mat i magen och frukost har en stor betydelse socialt. Djäkneskolans skolsköterska har följt elever och lärare genom åren och märkt en ökad motivation och förbättring av skolarbetet sedan frukostserveringen infördes. Lundbyskolan i Eskilstuna introducerade frukost för eleverna redan 1999. Det började som en försöksverksamhet som slog så väl ut att Eskilstunas politiker beslöt att alla kommunens skolor ska erbjuda frukost. På Arlas frukostsajt berättar skolorna hur de har löst frukostserveringen praktiskt och ekonomiskt. Ett flertal studier visar också nyttan med frukost i skolan. Nyligen presenterade Umeå universitet en studie som visar att morgontrötta elever behöver hjälp för att klara skolan. Ett av forskarnas förslag till åtgärd som kan underlätta skolarbetet för eleverna är att servera frukost i skolan. - Elever som äter frukost får bättre studieresultat. Vår prestationsförmåga blir bättre. Vi får bättre minne, ökad uthållighet och reaktionshastighet och bättre uppmärksamhet. Eftersom alla inte har aptit eller tid för frukost hemma så är det en oerhörd hjälp till dessa elever att kunna äta frukost i skolan, säger Maria Lennernäs. Maria är docent i näringslära och nutritionsansvarig på svensk Mjölk och är en av de som genomförde studien tillsammans med Gerhard Nordlund, docent i pedagogik vid Umeå universitet, och docent Mats Gillberg, sömnforskare, Karolinska institutet. Kocken Katja Palmdahl, som vunnit bland annat Årets Viltkock och Kallskänke-SM, har tagit fram skolfrukostrecept. Det är bakat bröd, smörgåsar med röror och pålägg och förslag på olika smaksättningar på fil och yoghurt. Recepten är enkla och kan förberedas dagen före, allt för göra det så lättarbetat som möjligt - En bra start på dagen är oerhört viktigt för att eleverna ska orka med skoldagen. Frukosten ska vara inte bara vara god, miljön runt omkring, att det är lugnt och behagligt är minst lika viktig, säger Katja Palmdahl. Arla har även tagit fram informationsmaterial om skolfrukost som skolans personal kan beställa via frukostsajten. Bland annat en video om vikten av att äta frukost - ”Tom i magen, tom i bollen”. Videon finns i två versioner, en för elever och en för lärare. Läs mer om frukosttips och framgångsrika skolor på www.arla.se/storkok. Klicka på Frukost i skolan. Inför varje terminsstart kommer Arla Foods att presentera nya frukostrecept och tips från fler skolor som serverar frukost. För mer information: Cecilia Pero, produktchef Arla Foods Restaurang & Storkök, tel 08-789 58 19 eller 0708-49 58 19, cecilia.pero@arlafoods.com Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 8,5 miljarder kilo och en omsättning på ca 57 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av ca 11 600 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till Europa, Asien och USA. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76