Guld, silver och brons till Kvibille Ädel & Cheddar

Lästid
2 min
Publicerad
03 oktober 2005
Kontakter:
Presskontakt

På världens största ostmässa, Nantwich International Cheese Show, dominerade Kvibille i tävlingsklassen ”Best Scandinavian Cheese”. Guldpriset gick till Kvibille Whiskyädel, silver gick till Kvibille Calvadosädel och brons tilldelades Kvibille Cheddar Whisky. Vällagrade ostar som nu också börjar uppmärksammas internationellt. Kvibille är utan tvekan ett av Sveriges mest traditionsrika ysterier och det enda ysteriet i Sverige som tillverkar såväl cheddar som ädelost. Här har cheddar tillverkats sedan 1928 och blåmögelostar sedan 1934 då man upptäckte att den halländska mjölken visade sig passa utmärkt att förädla till ädelost. ´ I veckan landade priserna från Nantwich International Cheese Show på det stolta mejeriet. Prisregn över Kvibille Nantwich International Cheese Show, världens största ostmässa, samlar årligen över 30 000 besökare. Mässan är öppen för såväl konsumenter som producenter, återförsäljare, importörer och internationella ostexperter. Flera tävlingar genomförs under de två utställningsdagarna där ostar från hela världen bedöms i ett antal tävlingsklasser. I år vann Kvibille både guld, silver och brons i tävlingsklassen ”Best Scandinavian Cheese”, en klass öppen för alla ostar tillverkade i Skandinavien. - För oss är det ett fantastiskt erkännande, berättar Erik T Carlsson, mejerichef på Kvibille mejeri. De smaksatta ädelostarna, som är relativt nya, har fått ett varmt mottagande i Sverige. Att internationella ostexperter ger dem högsta betyg visar ytterligare styrkan i ostarna. Kanske kan det på sikt leda till att vi kan sälja dem på helt nya marknader, vilket förstås vore jätteroligt. Vällagrad ost allt populärare Allt fler konsumenter vill ha ost med mycket smak och konsumtionen av vällagrad ost har ökat med 24 procent den senaste tvåårsperioden. Både ädelostarna och cheddarostarna under varumärket Kvibille har visat sig möta det ökade intresset för vällagrad ost. Kvibille Cheddar ökade till exempel med 26 procent den senaste tvåårsperioden.1 För mer information: Inger Söderlund, PR-chef tel: +46 (0)8 789 58 84 mobil: +46 (0)70 689 58 84 fax: +46 (0)8 20 92 60 e-post: inger.soderlund@arlafoods.com Birgitta Wessman-Neander, PR & Kommunikation tel: +46 (0)8 789 54 35 mobil: +46 (0)70 689 54 35 e-post: birgitta.wessman-neander@arlafoods.com Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 8,5 miljarder kilo och en omsättning på ca 57 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av ca 11 600 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till Europa, Asien och USA. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76