Från caféet till ditt hemmakök!

Lästid
2 min
Publicerad
20 januari 2005
Kontakter:
Presskontakt

Latte, macciato, cappucino, islatte... möjligheterna att njuta kaffe är oändliga. Cafétrenden har brett ut sig och skapat ett extra vardagsrum för många, men nu flyttar lattekulturen in i hemmen på allvar. 14% av svenskarna har en espressomaskin hemma och 31% av kaffe-drickarna kan skumma mjölk hemma med egen mjölkvisp – en rejäl ökning med 19 procent-enheter från året innan. Nu bjuder Arlaköket på recepten, tipsen och tillbehören som förvandlar köket till ett hemmacafé! Som engelsmännen använder sina pubar användar svenskarna sina caféer. Och caféerna får gärna vara hemtrevliga - sju av tio svenskar föredrar hemtrevliga och informella caféer, enligt en undersökning som Svensk Mjölk genomfört. Särskilt förtjusta i hemtrevliga kaféer är stockholmare, göteborgare, malmöiter och karlstadbor. Och att träffa vännerna för att umgås i cafémiljön är viktigast –sällskapet är viktigare än vilket fik man väljer. Kanske är det därför hemmiljön nu snabbt återtar sin position som den naturliga platsen för umgänge och kaffekonsumtion. Från 12% till 31% på ett år! Mjölkskummare, espressomaskiner, mokabryggare, kaffekvarnar och specialkaffe blir alltmer självklara i köket. Bland de svenska kaffekonsumenterna har andelen som har mjölkskummare eller mjölkvisp ökat från 12% till 31% på ett år. Idag konsumerar svenskarna 300 ton kaffeblandningar av espressokaffe. Och tillsammans med råd, recept och tips finns alla möjligheter att njuta kaffe på nytt sätt hemma. Blanda nybryggd espresso med mörk choklad och het, vispad mjölk och njut chokolatte. Pudra kakao, kanel eller kardemumma i mönster över skummet. Eller hacka ett par punchpraliner i botten på glaset... Mjölkens magiska rykpunkt Kaffet ska vara starkt – använd espressokaffe eller mörkrostat så att kaffet blir riktigt fylligt och smakrikt. För ett krämigt, blankt och kompakt latteskum som lyfter fram kaffesmaken – välj standardmjölk. För lättare och fluffigare skum – välj lättmjölk eller minimjölk. Vid 60-65 oC har mjölken nått ”rykpunkten” och då är den precis lagom varm. I Arlaköket ”Gå på café hemma” finns många goda råd som leder fram till den perfekta kaffedrycken och på www.arla.se finns recepten på alla de goda tillbehören. Muffins, bullar, mackor och pajer... Njut en utomhus-latte Vintern innebär skidåkning, sportlov, pulka och skridskoåkning för många och då är fikapausen en viktig del. Arlaköket tipsar om picniclatte, perfekt för termosen, med en god ostsmörgås till. Och för den som kanske inte ens vill stanna utan njuta kaffet i liften rekommenderas den portions-förpackade mjölkdrycken islatte, redo att njutas i tre smaker; kaffe/choklad, kaffe och kaffe/vanilj. Ladda ner faktablad (pdf-dokument, 68 kB): Faktablad om latte hemma.pdf http://www.arlafoods.se/upload/Press/Pressreleasedokument/Faktablad%20om%20latte%20hemma.pdf Ladda ner recept från arlaköket (word-dokument, 87 kB): Arlakoket Recept.doc http://www.arlafoods.se/upload/Press/Pressreleasedokument/Arlakoket%20Recept.doc Ladda ner högupplösta: Länk till Bildarkivet http://www.arlafoods.se/templates/PlainPage.aspx?id=7337 För mer information: Inger Söderlund, PR-chef tel: +46 (0)8 789 58 84 mobil: +46 (0)70 689 58 84 fax: +46 (0)8 20 92 60 e-post: inger.soderlund@arlafoods.com Birgitta Wessman-Neander, projektledare PR tel: +46 (0)8 789 54 35 mobil: +46 (0)70 689 54 35 e-post: birgitta.wessman-neander@arlafoods.com Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 8,5 miljarder kilo och en omsättning på ca 57 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av ca 11 600 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till Europa, Asien och USA. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76