Djungelkyckling och Bamse-biff antar utmaningen

Lästid
2 min
Publicerad
20 december 2005
Kontakter:
Presskontakt

Att skapa harmoni kring måltiderna och matglada barn kan vara en utmaning. De flesta föräldrar är nyfikna och prioriterar mat och matlagning och provar gärna nya rätter, men vad tycker barnen? Arla Köket har intervjuat 12 dagmammor och förskollärare som delat med sig av sina erfarenheter. I nya Arla Köket 1/2006 finns tips, recept och inspiration till måltider som garanterat gillas av både barn och vuxna.

Sju av tio föräldrar tycker att måltiderna är det viktigaste tillfället för att samla familj och vänner. Lika många tycker att en av de bästa sakerna i livet är god mat och utsökta smaker. Och att ge barnen bra mat menar de är ett sätt att visa omsorg och kärlek.2 De flesta föräldrar prioriterar mat och matlagning och är nyfikna på att prova nya maträtter, men vad tycker barnen? Arla Köket har intervjuat 12 dagmammor och förskollärare – proffs på att få matglada barn och bra stämning kring matbordet.
– Vi har förstått att barnen oftast har god aptit på det mesta som serveras på dagis och undrade vad dagispersonalen har för knep när det gäller maten. Så vi intervjuade några dagmammor som lyckats och fick deras bästa råd och tips. Med detta som underlag tog vi fram recept på mat som både barn och vuxna gillar. Det vet vi, för vi har testat, säger Regina Johansson, ansvarig för Arla Köket.

Mat som kittlar barnens smaklökar
Alla barn har sina personliga favoriträtter. Men korv och köttfärs i olika varianter är klara favoriter när förskolebarnen får frågan om vilken mat de gillar bäst. Pasta, kyckling, pannkaka, stekt fisk och soppa är också populärt. Råa grönsaker i bitar slinker också ner.3
– Det finns många bra och enkla knep, säger Regina Johansson. Att prata med barnen om maten, att berätta vad de får på tallriken, är uppskattat. Mat som är allt för ”ihopmixad” uppskattas inte, barnen vill gärna se varje ingrediens för sig. Alla vuxna vi intervjuat poängterar också vikten av att avdramatisera måltiderna – låt barnen äta det dom tycker om av det som finns framme. Ge maträtterna spännande namn och låt barnen långsamt vänja sig vid nya råvaror och rätter.

Snabbmat i mikron eller…
Att hitta tidsbesparande recept och matlagningsprodukter är viktigt för alltfler och barnfamiljerna är inget undantag. Men att de bara hinner värma snabbmat i mikron är en myt. Sanningen är att de lägger mer tid än andra på matlagning, tre av fyra tycker om att laga mat tillsammans och åtta av tio barnfamiljer gillar att prova nya mat- och dryckesprodukter. Åtta av tio uppger att de äter samma rätt när de äter tillsammans vilket underlättas av att man hittar maträtter som uppskattas av både barn och vuxna.

1 TNS Arla Monitor, juni – okt 2005
2 Bengal Consulting, ”A study of contemporary families”, hösten 2003
3 Arla Foods 2005 – Intervjuer med 12 dagmammor och förskollärare i Stockholm

För mer information:
Inger Söderlund, PR-chef
tel: +46 (0)8 789 58 84
mobil: +46 (0)70 689 58 84
fax: +46 (0)8 20 92 60
e-post: inger.soderlund@arlafoods.com

Birgitta Wessman-Neander, PR & Kommunikation
tel: +46 (0)8 789 54 35
mobil: +46 (0)70 689 54 35
e-post: birgitta.wessman-neander@arlafoods.com

Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76