Astronauter kan välja Arla

Lästid
2 min
Publicerad
24 november 2005
Kontakter:
Presskontakt

Nu har Arla på allvar fått fotfäste i rymden. Efter fyra års intensivt arbete har Arlas specialutvecklade mejeriprodukter kvalificerat sig till NASA:s lista över godkänd mat för astronauter. Nästa utmaning blir att ta ner rymdprodukterna för användning på jorden. NASA:s astronauter kan välja mellan fem yoghurtvarianter och en pulverbaserad chokladmjölk berikad med vitaminer, probiotika och fibrer från Arla när de framöver ska på uppdrag i rymden. Produkterna har godkänts efter strikta utvärderingar och tester. Dessutom har Arlas milkbites (chokladkulor vars innehåll motsvarar ett glas mjölk) kommit med på astronauternas bonusmeny. – Vi är väldigt stolta över att astronauterna gillar vår yoghurt och chokladmjölk och att NASA valt att ha med dem på sin lista över godkända livsmedel, säger Kajsa Ohlson, projektledare på Arla Foods Innovation. Speciellt roligt är att vi lyckats specialutveckla de första mjölkprodukterna för extrema förhållanden. När man befinner sig i tyngdlöst tillstånd urkalkas skelettet mycket snabbare än på jorden, ungefär som ett accelererande åldrande. Därför är det viktigt med kalcium. Med våra mjölkprodukter hjälper vi till att tillfredställa det behovet, fortsätter Kajsa Ohlson. För att produkter ska bli godkända av NASA måste de klara mycket höga krav. De måste ha en hållbarhet på minst 2 år i rumstemperatur, en konsistens som fungerar i tyngdlöst tillstånd och en liten, lätt och hållbar förpackning. Och sist men inte minst, astronauterna måste tycka om dem. Genombrottet i det så kallade Lacmos-projektet* kom i mars i år då NASA skickade yoghurt med blåbär- och hallonsmak upp till rymdstationen ISS som testprodukt. Sergei Krikalev är den kosmonaut som testade Arlas yoghurt under expeditionen. Betyget blev väl godkänt. Även den svenske astronauten Christer Fuglesang har tidigare testat produkterna. Även om NASA nu har godkänt Arlas mejeriprodukter fortsätter utvecklingen med Lacmos-projektet. Nu handlar det om att utnyttja produkternas egenskaper på mer jordnära marknader. - Lacmos-projektet har gett oss mycket ny kunskap och erfarenhet, och i förlängningen kommer vi att ha stor nytta av det för utveckling av mat i krävande miljöer och situationer även på jorden. Rymdprodukterna, som är specialanpassade för extrema förhållanden, skulle också kunna komma till nytta i samband med olika expeditioner, exempelvis polarexpeditioner, vid bergsbestigning och under havsseglatser, avslutar Kajsa Ohlson. * Lac betyder mjölk på latin och mos står för kosmos. För mer information: Kajsa Ohlson, projektledare Arla Foods Innovation, tel 08-789 55 80, 070-603 32 96 kajsa.ohlson@arlafoods.com För högupplösta bilder: Johan Westerberg, Vox PR & Information, tel 08-506 76 500, 0708-20 44 34 johan.westerberg@voxpr.se

Presskontakt

Erik Bratthall
Erik Bratthall Presschef Arla Sverige erik.bratthall@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 070-89 44 342
Sandra Eriksson
Sandra Eriksson Pressekreterare Arla Sverige sandra.eriksson@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 073-53 36 727