Arla Foods nya mjölkpulverfabrik i Vimmerby invigd

Lästid
2 min
Publicerad
28 september 2005
Kontakter:
Presskontakt

På onsdagen invigde Arla officiellt norra Europas mest moderna mjölkpulverfabrik. Anläggningen, som är belägen i Vimmerby, har kapacitet att behandla 380 miljoner kilo mjölk per år. Det är med en investering på 800 miljoner kronor en av Arla Foods största satsningar någonsin. -Vimmerbyanläggningen ger nya möjligheter på marknaden. Vi har fått en toppmodern anläggning som effektivt producerar helmjölkspulver av högsta möjliga kvalitet, säger koncernchef Peder Tuborgh. Mjölkpulver står idag för 13 procent av Arlas omsättning på en växande exportmarknad. Kunderna är stora livsmedelsföretag och detaljpulverdistributörer över hela världen. - Vimmerbysatsningen är ett led i vår strategi 2008 som i hög grad handlar om att lyfta produkter med lägre lönsamhet mot mer förädlade produkter med högre lönsamhet. Vår strategi handlar också om att uppnå marknadsledarpositioner på existerande marknader och att etablera sig på nya tillväxtmarknader, förklarar Peder Tuborgh. Den nya anläggningen i Vimmerby ersätter produktionen av skummjölkspulver i Falkenberg, Kalmar, Kimstad och delvis i Götene. En modern mjölkpulveranläggning i Vimmerby medför ett transportmässigt mycket bra läge samtidigt som anläggningen ligger nära många mjölkgårdar. - Vi har tagit till oss all ny teknik som finns utprovad till den här typen av produktion, säger platschefen Kjell-Åke Holm och berättar att det i dag arbetar cirka 70 personer hos Arla Foods i Vimmerby. Arla har också investerat i en egen energianläggning som drivs enligt naturens villkor. Oljepannan har till stor del ersatts av en biopanna där träflis eldas och blir till energi. Pulversäck drog igång anläggningen Mjölkpulverfabriken invigdes genom att Kalmars läns landshövding Sven Lindgren skickade iväg en pulversäck mot en grön startknapp som startade anläggningen. Detta skedde under överinseende av Arlas Foods koncernchef Peder Tuborgh, platschef Kjell-Åke Holm och Arla Foods vice ordförande Åke Hantoft. Gästerna fick även en rundvisning på anläggningen. Det första spadtaget till anläggningen togs sensommaren 2003. Den 6 december 2004 startade produktionen delvis. Presskontakt: Katarina Malmström, Kommunikationschef. tel: +46 (0)8 789 50 59 mobil: +46 (0)70 689 50 59 e-post: katarina.malmstrom@arlafoods.com Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 8,5 miljarder kilo och en omsättning på ca 57 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av ca 11 600 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till Europa, Asien och USA. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Erik Bratthall
Erik Bratthall Presschef Arla Sverige erik.bratthall@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 070-89 44 342
Sandra Eriksson
Sandra Eriksson Pressekreterare Arla Sverige sandra.eriksson@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 073-53 36 727