Strukturbeslut om Arlas svenska mejerier

Lästid
2 min
Publicerad
07 april 2004
Kontakter:
Presskontakt

Arla Foods styrelse har fattat ett inriktningsbeslut om att flytta hela produktionen vid mejeriet i Karlskrona till Jönköping, samt att minska delar av produktionen vid mejeriet i Göteborg. Det här betyder också att det kan bli aktuellt med en utökning av antalet tjänster i Jönköping. MBL-förhandlingar kommer nu att inledas.

Produktionen vid mejeriet i Karlskrona kommer att läggas ned senast år 2006 och flyttas till mejeriet i Jönköping. Totalt berörs cirka 85 tillsvidareanställda medarbetare i Karlskrona av beslutet. Kvar i Karlskronaområdet blir en terminal med ett färre antal medarbetare.
Mejeriet i Jönköping kommer också att ta över delar av Göteborgsmejeriets produktion av mjölk, fil och grädde medan produktionen av fruktyoghurt fortsätter. I Göteborgsmejeriet byggs ett nytt kylrum för att utveckla servicen till kunderna. Bygget ska starta snarast. Totalt minskas bemanningen med 130 årsanställda i Göteborg.
Mejeriet i Linköping fortsätter med produktion av mjölk men i begränsad omfattning. Produktionen av specialprodukter som fruktyoghurt i bägare, fil och matlagningsprodukter fortsätter som tidigare.
När mejeriet i Jönköping utökar sin produktion kan det skapas ytterligare arbetstillfällen.
– Det är tråkigt att komma med den här typen av information till många av våra medarbetare, säger Arlas Sverigechef Hans-Åke Hammarström. Men det är absolut nödvändigt att vi finner nya lösningar som gör oss än mer effektiva, samtidigt som vi måste ha en fortsatt hög servicegrad till våra kunder.
– Det handlar verkligen inte om att någon har gjort ett dåligt jobb, utan om att Arla måste rusta inför framtiden.
KARLSKRONA
Medarbetare totalt: 113 årsanställda (inklusive vikarier och helganställda)
Produktion: Mjölk, fil grädde
Nedläggning: senast 2006
GÖTEBORG
Medarbetare på mejeriet totalt: 540 årsanställda.
Medarbetare som berörs av beslutet: Cirka 130 årsanställda.
Produktion: Mjölk, fil, grädde, fruktyoghurt
JÖNKÖPING
Medarbetare totalt: 388 årsanställda
Nyanställningar: Troligt, men ej klart
Produktion: Fil, mjölk, grädde,
LINKÖPING
Medarbetare totalt: 320 årsanställda
Medarbetare som berörs av beslutet: Påverkas ej
Produktion: Specialprodukter som naturell och smaksatt yoghurt, fruktyoghurt under varumärket Yoggi, olika produkter inom Culturasortimentet, matlagningsprodukter inom crème fraichesortimentet samt mjölk, fil och grädde
Övrig produktion av mjölk, fil grädde

Arla Foods har även produktion av mjölk, fil och grädde i Kallhäll utanför Stockholm och i Örebro.

Presskontakt:
Katarina Malmström, Kommunikationschef.
tel: +46 (0)8 789 50 59
mobil: +46 (0)70 689 50 59

e-post: katarina.malmstrom@arlafoods.com

Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76