Ny möjligheter för Gaio tagatose

Lästid
1 min
Publicerad
30 juni 2004
Kontakter:
Presskontakt

Sötningsmedlet Gaio tagatose har fått ett viktigt internationellt godkännande, som kan få stor kommersiell betydelse. Godkännandet kommer från JECFA (the Joint FAO/WHO Expert Commitee on Food Additives), som är en internationellt erkänd expertkommitté för livsmedelsingredienser, tillsatt av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO och WHO. Hittills har Gaio tagatose varit godkänt för ett maximalt dagligt intag på 7,5 gram per person, men nu har gränsvärdet strukits. Beslutet grundas på den dokumentation som SweetGredients, Arla Foods och tyska Nordzuckers joint venture-företag, har lagt fram för JECFA. Detta skapar nya möjligheter för produkten. Det nya godkännandet från JECFA är viktigt för Gaio tagatose. Många länder i världen, bland annat i Europa, använder JECFA:s godkännanden som rättesnöre när de ska godkänna produkter. – Det här öppnar för snabbare godkännanden av produkten i andra länder. Därför har det ett stort kommersiellt värde för oss, säger Mads Vigh, Arla Foods Ingredients, som även är ny direktör i SweetGredients. Gaio Tagatose, som ser ut och smakar som socker, innehåller mindre än hälften så mycket kalorier och tillverkas av mjölksocker. Presskontakt: Katarina Malmström, Presschef tel: +46 (0)8 789 50 59 mobil: +46 (0)70 689 50 59 e-post: katarina.malmstrom@arlafoods.com Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 8,6 miljarder kilo och en omsättning på ca 58 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av ca 12 700 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till Europa, Asien och USA. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76