Myndighet ska avgöra Arlas dominans i Danmark

Lästid
1 min
Publicerad
31 mars 2004
Kontakter:
Presskontakt

Det danska konkurrensverket har lämnat in en del av sin undersökning om Arla Foods i Danmark till åklagarmyndigheten. Myndigheten ska avgöra om Arla har missbrukat sin dominerande ställning.

Den danska konkurrensverket har i nästan fem månader detaljerat gått igenom Arla Foods affärsmetoder och granskat ett större ärende på den danska marknaden. Verket har mot bakgrund av sina undersökningar informerat Arla Foods om att en del av det omfattande ärendet har lämnats till åklagarmyndigheten som ska avgöra om Arla Foods har missbrukat sin dominerande ställning på den danska marknaden.

– Arla Foods tror på den fria konkurrensen, och enligt vår bedömning har vi inte överträtt konkurrenslagen”, kommenterar Åke Modig, koncernchef i Arla Foods.

– Vi ser naturligtvis allvarligt på att åklagarmyndigheten fått det här uppdraget, men vi hoppas samtidigt få klarlagt om vi gjort en felaktig bedömning. Vi har bistått konkurrensverket fullt ut med alla önskade upplysningar, och vi ska samarbeta med åklagarmyndigheten på samma sätt.

Bakgrunden till undersökningen är att Hirtshals Andelsmejeri i oktober 2003 anklagade Arla Foods för att missbruka sin dominerande ställning. Konkurrensverket genomförde därefter oanmälda kontrollbesök på Arla Foods huvudkontor i Århus, samt på ett av säljkontoren, och gick då igenom ett mycket omfattande material

Presskontakt:
Katarina Malmström, Kommunikationschef.
tel: +46 (0)8 789 50 59
mobil: +46 (0)70 689 50 59
e-post: katarina.malmstrom@arlafoods.comArla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76