Beslut om tidigare aviserade strukturåtgärder

Lästid
1 min
Publicerad
08 september 2004
Kontakter:
Presskontakt

Nu har Arla Foods koncernstyrelse fattat det slutgiltiga beslutet om att lägga ned mejeriet i Karlskrona och att flytta hela produktionen från Karlskrona, samt att flytta delar av Göteborgsmejeriets produktion till Jönköping. MBL-förhandlingarna är avslutade. Beslutet om Arlas mejeristruktur för södra Sverige innebär att mejeriet i Karlskrona stängs hösten 2006 och att den produktionen flyttas till Jönköping. I Karlskronaområdet planeras för en distributionsterminal med ett färre antal medarbetare Produktionen i Göteborg minskas från 174 miljoner kilo till cirka 100 miljoner. Neddragningen flyttas till Jönköping. Kyllagret i Göteborg byggs om och nuvarande mekaniska kyllagersystem tas bort. Mejeriet i Jönköping tar över hela produktionen från Karlskronamejeriet, som tillsammans med volymerna från Göteborgsmejeriet ökar sin produktion till cirka 250 miljoner kilo. Jönköping blir då ungefär lika stort som Arlas största mejeri, som ligger i Kallhäll, nordväst om Stockholm. – Som jag sagt tidigare är det alltid tråkigt att informera om nedläggningar, säger Arlas Sverigechef Hans-Åke Hammarström. Men om vi ska kunna ha kvar våra mjölkbönder och vår mejeriindustri i det här landet måste vi bli än mer effektiva och utnyttja våra anläggningar maximalt. De här strukturåtgärderna innebär att det försvinner cirka 130 arbetstillfällen i Arla Foods, Sverige, dessutom flyttas cirka 90 arbetstillfällen till Jönköping. Efter inriktningsbeslut om strukturförändringarna började förhandlingarna med de fackliga organisationerna. De avslutades i augusti. Presskontakt: Katarina Malmström, Presschef tel: +46 (0)8 789 50 59 mobil: +46 (0)70 689 50 59 e-post: katarina.malmstrom@arlafoods.com Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 8,6 miljarder kilo och en omsättning på ca 58 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av ca 12 700 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till Europa, Asien och USA. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Erik Bratthall
Erik Bratthall Presschef Arla Sverige erik.bratthall@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 070-89 44 342
Sandra Eriksson
Sandra Eriksson Pressekreterare Arla Sverige sandra.eriksson@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 073-53 36 727