Arla Foods och bioteknikföretaget Arexis i unikt samarbete

Lästid
3 min
Publicerad
14 juni 2004
Kontakter:
Presskontakt

Ny analysteknik ska påvisa hälsoeffekter av Lactobacillus casei F19 Arla Foods och det svenska bioteknikföretaget Arexis samarbetar i ett projekt för att kartlägga hälsoeffekterna av Arlas mjölksyrabakterie Lactobacillus casei F19. Den nya tekniken ger unika möjligheter att studera hälsoeffekter av F19. Arla Foods har sedan slutet av sjuttiotalet utvecklat produkter med probiotika. Dofilus var den första produkt med innehåll av probiotika och i år storsatsar Arla på området genom att lansera hälsosortimentet Cultura, produkter som innehåller Arlas patenterade bakterie Lactobacillus casei F19. Arla Foods samarbete med bioteknikföretaget Arexis gäller en ny teknik, nutrigenomik, som gör det möjligt att kartlägga de positiva hälsoeffekter som mjölksyrabakterier har. Arla Foods är ett av de första livsmedelsföretagen som prövar tekniken. Genom nutrigenomik går det att identifiera helt nya och okända områden där mikrofloran (bakterierna) i tarmen har betydelse men också att hitta effektiva markörer för att påvisa en positiv inverkan på vår hälsa. Med den nya metoden kan man studera hur Lactobacillus casei F19 påverkar tusentals olika egenskaper i kroppen. – För att kroppen skall förbli i en frisk jämvikt och för att minska risken för sjukdom är det mycket små justeringar i kroppens ämnesomsättning som behövs. Vi tror att F19 kan ha en positiv inverkan för denna jämvikt, men vi har först nu funnit en analysteknik för att vetenskapligt bevisa detta, säger Ulla Svensson, docent i mikrobiologi på Arla forskning och innovation. En svårighet när man vill studera hälsoeffekter av livsmedel är att påvisa att de hjälper människor att förbli friska och ger en förbättrad fysiologi. Det är lättare att studera effekter på olika sjukdomstillstånd och många studier har därför gjorts på sådana. Genom att man med nutrigenomik kan studera så många egenskaper samtidigt och genom att gruppera effekter, t.ex. effekter på skilda delar av immunsystemet, så kan man bli övertygad om att man har en effekt även om den är just så liten att man behåller jämnvikten i kroppen. Den nya tekniken är lovande för att vetenskapligt kunna visa om livsmedel, exempelvis med laktobaciller, kan minska risken för sjukdomar och behålla kroppen i hälsosam jämvikt. Påverkas både immunförsvar och ämnesomsättningen? Arla Foods har i tidigare forskningsstudier visat att F19 har mycket goda överlevnadsegenskaper i såväl produkt som i tarm, att den påverkar tarmfunktionen på ett gynnsamt sätt, hämmar patogena mikroorganismer samt återställer tarmfloran då den tillfälligt störs t.ex. vid en antibiotikakur. – I de första undersökningarna har vi kunnat se att immunsystemet är ett av de områden som mjölksyrabakterien F19 påverkar. Samarbetet ger Arla Foods möjlighet att bättre kartlägga effekterna av F19 och Arexis möjlighet att bättre utforska ämnesomsättningen vilket är viktigt för våra egna produkter, berättar Björn Löwenadler forskningschef på Arexis. Nutrigenomik utnyttjar den kunskap som finns om alla gener i arvsmassan. Med denna kunskap kan man undersöka vilka gener som uttrycks/aktivers vid olika tillfällen. Det är uttrycket av olika gener som styr våra kroppsfunktioner. Arexis har tillsammans med Arla Foods undersökt hur genuttrycket i tarmen påverkas då Lactobacillus casei F19 varit en del av maten. För mer information kontakta: Ulla Svensson, docent mikrobiologi Innovation Arla Foods, tel: 070-603 32 27 eller 08-677 32 27, e-post: ulla.svensson@arlafoods.com Björn Löwenadler, Forskningschef Arexis, tel: e- post: bjorn.lowenadler@arexis.com Birgitta Wessman-Neander, projektledare PR Arla Foods, tel: 070-689 54 35 eller 08-789 54 35, e-post: birgitta.wessman@arlafoods.com Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel: 070-689 58 843, 08-789 58 84 e-post: inger.soderlund@arlafoods.com Arla Foods är Europas största mejeriföretag. En ekonomisk förening som ägs av 17 900 svenska och danska mjölkbönder. Med drygt 19 000 anställda omsätter vi drygt 40 miljarder svenska kronor på lika stor hemma- som exportmarknad. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till Europa, Asien och USA. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Erik Bratthall
Erik Bratthall Presschef Arla Sverige erik.bratthall@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 070-89 44 342
Sandra Eriksson
Sandra Eriksson Pressekreterare Arla Sverige sandra.eriksson@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 073-53 36 727