Wästgöta Kloster i minibit – Stor upplevelse i litet format

Lästid
1 min
Publicerad
29 januari 2003
Kontakter:
Presskontakt

Från ysteriet i Götene på Västgötaslätten kommer Wästgöta Kloster-ostarna. Smakrika ostar med anor från Greve Hamiltons duktiga ysterska Leonora Mortensson, som 1852 skapade de ursprungliga recepten. Vecka 10 kommer Wästgöta Kloster Röd och Wästgöta Kloster Svart i minibitar. Ett val för alla som vill njuta stora smakupplevelser i litet format.

Wästgöta Kloster Röd och Svart i minibitar om 310 gram är en storlek som passar det lilla hushållet men som också innebär en ökad möjlighet till variation för alla som vill njuta sin favoritost. Nu kan hela familjen få sin egen favoritost i kylskåpet!

– Konsumtionsmönstren för ost har förändrats idag, berättar Catarina Molin Österlund, produktchef för hårdostar Arla Foods. Förr köpte hushållen en ost för alla tillfällen. Numera varierar man sitt ostätande på ett helt annat sätt. Man väljer en ost till barnen, en annan till matlagningen och till sist även en speciell ost till sig själv. En mindre bitstorlek passar också det växande antalet småhushåll bättre.

Tacka munkarna för osten!
Dagens ostälskare i Sverige kan tacka de munkar som kom hit på 1 000-talet. De visste att göra ost och hängav sig länge åt sysslan innanför klostrens murar. Under medeltiden trängde kunskapen ut och ostar lagrades på gårdar och herresäten. I ärkebiskop Olaus Magnus kulturhistoriska verk ”Historia om de nordiska folken”, skriven i Rom 1555, kan man läsa: ”Hos västgötarna i Norden har osten tack vare en gynnsam natur så utmärkt sammansättning, att den vid tilltagande ålder doftar liksom välluktande kryddor och har den härligaste smak.”

Populära västgötar
Den populära Wästgöta Kloster-familjen omfattar idag fyra ostar som fördubblat sin försäljning på två år; Den svarta grynpipiga med sin fylliga och aromatiska smak, den röda med sin karaktärsfulla nötaktiga ton vars smak som påminner om emmenthaler, den extralagrade blå och den kryddade gröna klosterosten. Gemensamt för dem alla är smakintensitet, kvalitet och det västgötska ursprunget.

För mer information:
Inger Söderlund, PR-chef
tel: +46 (0)8 789 58 84
mobil: +46 (0)70 689 58 84
fax: +46 (0)8 20 92 60
e-post: inger.soderlund@arlafoods.com

Birgitta Wessman-Neander, PR & Kommunikation
tel: +46 (0)8 789 54 35
mobil: +46 (0)70 689 54 35
e-post: birgitta.wessman-neander@arlafoods.com

Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76