Santa Lucia Mini – Tillökning för familjen Mozzarella

Lästid
2 min
Publicerad
01 februari 2003
Kontakter:
Presskontakt

Svenskarna har tagit mozzarella till sina hjärtan. Denna milda, friska, italienska klassiker har funnit sin plats i de svenska köken, framför allt på smörgåsar och i sallader. Vecka 10 kommer en mozzarella-nyhet; Santa Lucia Mini – små, runda ostar. Perfekta i salladen och på buffén, men också läckra som medelhavsinspi-rerade snacks tillsammans med parmaskinka och oliver.

Mozzarella är en populär färskost med mild och frisk smak. En smak som påminner om färsk mjölk. Ursprung-ligen tillverkades all mozzarella av buffelmjölk i trakterna kring Neapel. Men idag tillverkas buffelmozzarella i endast liten skala i några distrikt i Italien. Vanligare är numera att mozzarella tillverkas av komjölk, och den tillverkningen sker över hela Italien. Nyheten Santa Lucia Mini tillverkas av komjölk på mejeriet i Corteolona, strax sydväst om Milano.

Italiensk snabbväxare i Sverige
Ost blir allt viktigare i matlagningen. Det senaste året har försäljningen av ostar för matlagning ökat med hela
25 %. Och mozzarella är inget undantag.
– Mozzarella har ökat ännu mer, över 40 %, berättar Elisabeth Hedenljung, produktchef på Arla Foods. De senaste åren har såväl kunskap som intresse ökat för det italienska köket och för dess delikatesser. Hittills har mozzarella varit en typisk ”storstadsost” men nu ser vi att intresset ökar snabbast utanför storstäderna. Och nu blir den italienska klassikern ännu enklare att använda och det tror vi kommer tilltala många som tidigare inte upptäckt mozzarella.

För konsumenten innebär Santa Lucia Mini ett enklare sätt att använda mozzarella i sallader men också som snacks. Några enkla och snabba tips är att trä miniostarna på träspett tillsammans med oliver, tomater och lök. Eller som läckra rullader med parmaskinka kring, eller varför inte i en sallad Caprese. Möjligheterna är många med nya Santa Lucia Mini!

Historisk ost
I husen längs Neapels kringliga gator har mozzarella länge varit en grund i matlagningen. Ingen vet exakt hur länge sedan den första mozzarellan tillverkades i södra Italien, men redan på romarnas tid gjorde man liknande ost av färsk mjölk. Legenden berättar också att munkar på San Lorenzo di Capuas kloster gav bröd och ost till hung-riga tiggare som kom och knackade på klosterporten under 1200-talet. Så småningom blev denna mjuka ost känd som ”mozzarella”. Ordet mozzarella härstammar från italienska verbet ”mozzare” som betyder skära, strypa. Osten döptes efter den metod som användes för att bryta osten i mindre delar när munkarna bjöd på en ”mozza” och en bit bröd.

För mer information:
Inger Söderlund, PR-chef
tel: +46 (0)8 789 58 84
mobil: +46 (0)70 689 58 84
fax: +46 (0)8 20 92 60
e-post: inger.soderlund@arlafoods.com

Birgitta Wessman-Neander, PR & Kommunikation
tel: +46 (0)8 789 54 35
mobil: +46 (0)70 689 54 35
e-post: birgitta.wessman-neander@arlafoods.com

Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76