Rymdchoklad från Arla Foods till NASA

Lästid
2 min
Publicerad
13 mars 2003
Kontakter:
Presskontakt

Choklad som näringsmässigt motsvarar ett glas mjölk. Det är en av de rymdprodukter som Arla Foods nu skickar till NASA för bedömning. – Den här mjölken dricker man alltså inte utan äter. Produkten lämpar sig inte bara för astronauter utan skulle också kunna fungera utmärkt i sportssammanhang eller kanske i samband med expeditioner till exempelvis Nordpolen, säger Carsten Hallund Slot, projektledare för Arla Foods samarbete med NASA Food Technology Commercial Space Center.

Efter ett och ett halvt års utvecklingsarbete är projektgruppen redo att skicka de första produkterna till den amerikanska rymdorganisationen. Det handlar om fyra olika typer av färsk yoghurt, en pulverbaserad yoghurt samt pulverbaserad mjölk i tre olika smaker. Men den kanske mest spännande rymdprodukten är chokladen i form av så kallade proteinbars.

– Vår största utmaning var att utveckla en mjölk med lång hållbarhet. Vi provade flera olika möjligheter. Lösningen blev att göra en proteinbar som har samma näringsinnehåll som ett glas standardmjölk, berättar Carsten Hallund Slot.

Produkten innehåller proteiner från Arla Foods Ingredients och har utvecklats i samarbete med chokladtillverkaren Tom’s. Till en början hade den samma storlek som en Mars.

– Men om man tar en tugga blir det smulor och det är inte så lyckat i viktlös tillstånd. Smulorna kommer då att sväva omkring i luften. Därför beslutade vi att göra mindre bitar med sju stycken i varje förpackning, säger Carsten Hallund Slot.

Problemet med denna lösning är att bitarna riskerar att smälta samman om förpackningen hamnar i närheten av rymdfarkostens varma datorer och annan teknisk utrustning. För att undvika detta är chokladbitarna doppade i en sockerblandning som ger ett hårt skal.

– Produkten kan utseendemässigt liknas vid stora M&M-karameller. Tom’s frågade vilken färg vi ville ha på överdraget och vi valde grön efter Arlalogotypen. Och så vet ju alla att marsmänniskor är gröna, säger Carsten Hallund Slot med ett leende.

Rymdchokladen kommer att skickas tillsammans med de övriga produktproverna till NASA kring månadsskiftet mars–april.

För mer information:

Inger Söderlund, PR-chef

tel: +46 (0)8 789 58 84

mobil: +46 (0)70 689 58 84

fax: +46 (0)8 20 92 60

e-post: inger.soderlund@arlafoods.com

Birgitta Wessman-Neander, PR & Kommunikation

tel: +46 (0)8 789 54 35

mobil: +46 (0)70 689 54 35

e-post: birgitta.wessman-neander@arlafoods.com

Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76