Öländsk Svecia danska kockars favorit

Lästid
1 min
Publicerad
10 november 2003
Kontakter:
Presskontakt

När danska mästerkockar och matskribenter själv får välja, ska det vara en Svecia tillverkad på mejeriet i Borgholm.

På den årliga, danska mejeriutställningen i Herning har nämligen en 18 månaders lagrad Svecia från Öland tilldelats det nyinstiftade Gourmetpriset. Till skillnad från övriga av mejeriutställningens kategorier, där ostarna bedöms utifrån mejerifackmässiga grunder, så är det kockar och matskribenter som delar ut Gourmetpriset.
Totalt tävlade 20 ost- och smörprodukter från Danmark och Sverige om utmärkelsen Gourmetpriset. Juryn, som bestod av tre stjärnkockar och en känd, dansk matskribent, smakade på produkterna i ett blindtest. Jurymedlemmarna var fullständigt eniga om att den lagrade Svecian skilde sig från mängden och i juryns motivering beskrivs osten som behaglig i munnen med flotta saltkristaller och att den är torr men fyllig i smaken.
Svecian har rötter ända tillbaka till 1500-talet. Svecia, som betyder Sverige på latin, har länge varit en av Sveriges populäraste ostar.1958 var hälften av all ost som såldes i Sverige Svecia.
Osten är också Bo Ljungklints, mejerichef på Borgholm Mejeri, favorit.
– En god Svecia ska inte vara för smidig och ge ett gott tuggmotstånd. Samtidigt ska den smälta i munnen och ha en stark och ren smak och vara lite salt, säger Bo Ljungklint.
På mejeriutställningen i Herning delades som vanligt ut en räcka med guldmedaljer i en mängd olika kategorier. Nämnas kan att de tre svenska ysterierna i Kvibille, Falkenberg och Västervik premierades med guldmedalj. Kvibille fick pris för sin Kvibille Ädel Special 70 samt för sin Kvibille Gräddädel Blåmögelost 60 .
Falkenberg Mejeri belönades för sin kantfria Västgötakloster blå 45 . Västervik Mejeri fick en guldmedalj för sin kantfria ost Sankt Olof 60 .

Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76