Ny ägare till Semper

Lästid
2 min
Publicerad
16 juni 2003
Kontakter:
Presskontakt

Arla Foods säljer Semper till Triton

Nya ägare till Semper AB

16 juni 2003

Arla Foods har träffat avtal om att sälja dotterbolaget Semper till private equity-bolaget Triton. Verksamheten kommer att drivas vidare tillsammans med Sempers nuvarande ledning, som blir delägare.

Private equity-bolaget Triton köper tillsammans med Sempers företagsledning Semper AB:s verksamhet där barnmat, glutenfria produkter, Food Service samt Friggs-sortimentet ingår. Det här innebär att Semper blir ett självständigt aktiebolag som inte längre ingår i Arlakoncernen. Produktionen av Sempers produkter i Götene fortsätter som hittills genom ett femårigt produktionsavtal mellan Arla Foods och Semper. Affären är villkorad av sedvanlig konkurrensprövning.

– Det här är en bra lösning som innebär att vi på Semper kan fortsätta som i dag med ännu större fokus på vår kärnverksamhet säger Jan Eidolf, VD i Semper. Vi kan fortsätta den fina utveckling som vi haft de senaste åren och vi får möjlighet att ytterligare stärka vår position i Sverige och expandera i Norden. Jag välkomnar verkligen Triton som vår nye huvudägare. Jag är övertygad om att deras finansiella styrka och erfarenhet kommer att stärka vårt företag, vilket gynnar våra medarbetare och kunder.

Det var för närmare ett år sedan som Arla Foods styrelse beslutade att koncentrera sin verksamhet till mejeriområdet och undersöka möjligheterna att sälja dotterbolaget Semper. För ett par veckor sedan såldes produktområdet klinisk nutrition till läkemedelsföretaget Novartis. Nu är försäljningen av hela företaget slutförd. Köpeskillingen är konfidentiell.

– Vi har, bland annat genom det långsiktiga produktionssamarbetet, hittat en bra lösning som båda parter är nöjda med och som fungerar bra både för Arla Foods och Semper, säger Bengt Mårtensson, koncerndirektör i Arla Foods och nuvarande styrelseordförande i Semper.

Ny VD i Semper blir från den 1 november 2003 Andreas Sbrodiglia, som i dag är vice VD i Semper. Han efterträder nuvarande VD Jan Eidolf som under hösten fyller 60 år och som valt att utnyttja sitt pensionsavtal. Jan Eidolf kommer även i fortsättningen att ingå i styrelsen för Semper.
Fakta om Semper

Semper omsätter cirka 1 miljard kronor. Av försäljningen sker 80 procent i Sverige och 20 på export. Semper har 300 anställda, varav 135 i Laholm. Huvudkontoret finns i Stockholm och i Laholm finns en fabrik som bland annat tillverkar storköksprodukter.

Företaget arbetar inom fyra verksamhetsområden: Semper barnmat med välling, modersmjölksersättningar och burkbarnmat, Semper glutenfria produkter, Food Service-verksamhet med ett sortiment av djupfrysta pannkakor och färdigrätter samt Friggs hälsoprodukter.

Fakta om Triton

Triton är ett private equity-bolag som i första hand investerar i de nordiska och tysktalande länderna i Europa. Triton har kontor i Stockholm, Frankfurt och London. Företagets strategi är att långsiktigt och tillsammans med företagsledningen investera i och utveckla marknadsledande företag. Triton förfogar över 650 miljoner Euro i egenkapital från välkända nordiska och internationella institutionella placerare.

**Presskontakt:**Katarina Malmström, Kommunikationschef.

tel: +46 (0)8 789 50 59

mobil: +46 (0)70 689 50 59

e-post: katarina.malmstrom@arlafoods.com

Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76