Nordiska lanseringar samordnas

Lästid
1 min
Publicerad
16 december 2003
Kontakter:
Presskontakt

Tre spännande produktnyheter inleder 2004. Samtidigt fortsätter Arla Foods arbetet med en gemensam nordisk varumärkesplan i Sverige och Danmark.

Först ut är Buko färskost, som lanseras vecka 3 på samma sätt i Sverige som i Danmark. Buko, som sedan länge är ett stort märke i Danmark för smältost och färskost, ger sig nu in i hetluften bland färskostar, där Philadelphia är det dominerande märket i dag. Arla bjuder dock på unika nyheter i form av tre goda yoghurtvarianter.

Nästa stora nyhet är Cultura, en stor satsning för att återta initiativet på hälsomarknaden. I sortimentet, som baseras på den aktiva bakteriekulturen Lactobacillus casei F 19, ingår förutom redan befintliga produkter som Dofilus och våra yoghurtdrycker, en ny mager välsmakande fil och två fruktdrycker. Cultura ersätter därmed Gaio som varumärke.

Alla dessa nyheter är exempel på gemensamma satsningar för både Sverige och Danmark. Just nu pågår ett intensivt samarbete mellan divisionerna i Danmark och Sverige som syftar till att utforma en gemensam nordisk varumärkesplan för produkter inom kategorierna mjölkdrycker, frukost och matlagning.

– Syftet med en nordisk varumärkesplan är att hitta samordningsfördelar så att vi kan minska antalet varumärken och därmed frigöra resurser för produktutveckling och nya marknadssatsningar. Behovet av mer förädlade produkter kräver stora investeringar i produktutveckling, vilket gör att lanseringarna kostar allt mer, säger marknadsdirektör Åke Lundqvist.

Samtidigt med de nordiska lanseringarna kommer Arla Smör & rapsolja, ett flytande matfett, ut på den svenska marknaden. Flytande matfett är områden som växer på marknaden och är ett uttryck för konsumentens ökade behov av bekväma produkter.

– Här behöver vi också vara med för att försvara våra positioner på marknaden. Vi kommer att möta tuff konkurrens, men vi har en bra produkt och den enda som smakar smör, berättar marknadsdirektör Åke Lundqvist.

Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76