Mjölkpriset hårt pressat

Lästid
1 min
Publicerad
24 september 2003
Kontakter:
Presskontakt

Avräkningspriset för 2002/03 förväntas bli något lägre än det budgeterade, men under nästa verksamhetsår, 2003/04, kommer det att sjunka kraftigt.

Det framgick av vd Jens Bigums tal på det extra representantskapsmötet i Köpenhamn förra veckan. Därmed förberedde Jens Bigum Arlas medlemmar på ett nivåskifte för mjölkpriset, eftersom det inte finns någon förbättring i sikte inom överskådlig tid.

Han pekade på fallande kurser för Arlas huvudvalutor och marknadseffekterna av EU:s mjölkreform, som träder i kraft den 1 juli nästa år. Effekterna märks redan hos kunderna som avvaktar lägre priser. Dessutom påverkas Arla av minskad köpvillighet och låga priser på den europeiska marknaden för mejeriprodukter.
– Vi har fullständigt klart för oss att utvecklingen är allvarlig både för medlemmarna och för företaget. Vi gör vårt yttersta för att begränsa minskningen så mycket som överhuvudtaget är möjligt, sa Jens Bigum.
Han varnade samtidigt för att kostnadsjakten inte får leda till besparingar på de långsiktiga målen som ska säkra det framtida avräkningspriset.
– Vi måste anpassa oss till en ny omvärld så att vi kan behålla en, efter omständigheterna, rimlig intjäningsnivå. Det är helt avgörande att vi håller fast vid strategiplanen, underströk han.

Presskontakt:
Katarina Malmström, Kommunikationschef.
tel: +46 (0)8 789 50 59
mobil: +46 (0)70 689 50 59
e-post: katarina.malmstrom@arlafoods.comArla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76