Lätt&lagom blir ännu nyttigare med Omega 3

Lästid
2 min
Publicerad
19 januari 2003
Kontakter:
Presskontakt

Nya Lätt&lagom Omega 3 är det enda matfettet i Sverige som innehåller marina omega-3 fettsyror. Lätt&lagom Omega 3 på smörgåsen ger ett betydelsefullt tillskott av det marina fettet, särskilt för dem som äter lite fisk. Enligt flera studier skyddar Omega 3 mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Omega 3 har länge intresserat forskarna. Redan på 1970-talet studerades sambanden mellan hjärt- och kärlsjukdomar och kostvanor hos grönländska eskimåer. Befolkningens höga intag av omega-3 fettsyror kopplades samman med låg förekomst av hjärtinfarkt och med en bra fettsammansättning i blodet.

En av de mest betydelsefulla undersökningarna under senare tid är den så kallade GISSI-studien som publicerades 1999. Den visar att ett dagligt tillskott på 0,85 gram omega-3 fettsyror minskade död i hjärt- och kärlsjukdom med 30 procent.

Omega-3 är en grupp fleromättade fettsyror som finns i fisk och i ett fåtal vegetabiliska oljor; rapsolja och valnötsolja är några exempel. Skillnaden mellan omega-3 fettsyrorna i växter och i fisk är att de är olika långa. I dag vet man att de långa marina omega-3 fettsyrorna inte bara påverkar blodfetterna utan även hjärnans funktioner, cirka 20 procent av fettet i hjärnan består nämligen av marina omega-3 fettsyror.

De nordiska näringsrekommendationerna råder oss att äta cirka 1,5 gram omega 3 fettsyror per dag. Om man äter 30 gram Lätt & lagom Omega 3, så mycket som går åt till sex smörgåsar, får man 0,8 gram omega-3 fettsyror eller drygt halva dagsbehovet. Resten får vi från fet fisk som inte bara ger oss omega-3 fettsyror utan också värdefulla vitaminer och mineraler.

– Tidigare har marina omega-3 fettsyror funnits i den lätta matfettsblandningen Gaio. Den produkten försvinner nu och ersätts av Lätt&lagom Omega 3. Nu samlar vi alla våra lätta mattfettsblandningar under varumärket Lätt&lagom, säger produktchef Erik Ström.

Lätt&lagom Omega 3 innehåller 40 procent fett, varav fiskoljan utgör 9 procent av fettinnehållet. Råvaran till fiskoljan kommer från ishavet utanför Nordnorge.
Lätt&lagom Omega 3 tillverkas av Arla Foods i Götene.

För mer information:
Inger Söderlund, PR-chef
tel: +46 (0)8 789 58 84
mobil: +46 (0)70 689 58 84
fax: +46 (0)8 20 92 60
e-post: inger.soderlund@arlafoods.com

Birgitta Wessman-Neander, PR & Kommunikation
tel: +46 (0)8 789 54 35
mobil: +46 (0)70 689 54 35
e-post: birgitta.wessman-neander@arlafoods.com

Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76