Investeringsbudget fastställd

Lästid
1 min
Publicerad
02 oktober 2003
Kontakter:
Presskontakt

Med styrelsens klartecken till en investeringsbudget på 1,6 miljarder danska kronor för det kommande verksamhetsåret håller Arla Foods samma investeringsnivå som året innan.

Budgeten fördelar sig på tre nästan lika stora delar.
Division Produktion tilldelas 546 miljoner danska kronor, varav 220 miljoner utgörs av projekt från strukturplanen.
I Danmark handlar det först och främst om en utvidgning av blåmögelproduktionen på Høgelund Mejeri, från en kapacitet på 6 000 ton till 15 000 ton.
I Sverige sker investeringar främst i Kalmar som förbereder för att ta över produktionen från Öland.
I Alexander i Götene införs returlådor för ost på den svenska marknaden, istället för engångs i wellpapp. Falkenberg bygger ut för en extra kapacitet på 2 000 ton.
Nästan en tredjedel av drygt 500 miljoner danska kronor går till Division Ingredients. Här står nybyggandet av mjölkpulverfabriken i Vimmerby för den i särklass största delen. Det första spadtaget har tagits och fabriken väntas stå klar hösten 2004.
Den sista tredjedelen fördelas mellan Division Danmark, Division Sverige och resten av organisationen.
Division Danmark får 204 miljoner danska kronor, medan 230 miljoner går till Division Sverige. En del av det danska beloppet ska användas till att etablera en ny produktionslinje på Esbjerg Mejeri till soppor och såser, samt en utbyggnad av UHT-produktionen för cirka 32 miljoner danska kronor.
I Division Sverige är det största projektet fortfarande utbyggnaden av kyllagret i Jönköping för cirka 42 miljoner kronor.
Utbyggnaden påbörjades 2002 och i våras stod byggnaden färdig. Nu återstår mekanisering av kyllagret, vilket till större delen ska vara klart våren 2004.
Dessutom byggs kapaciteten för färskost i Skövde ut och investeringar görs i Östgöta Mejeri för nya förpackningar för yoghurt.

Presskontakt:
Katarina Malmström, Kommunikationschef.
tel: +46 (0)8 789 50 59
mobil: +46 (0)70 689 50 59
e-post: katarina.malmstrom@arlafoods.comArla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76