Inriktningsbeslut om ysterier

Lästid
1 min
Publicerad
03 september 2003
Kontakter:
Presskontakt

Arla Foods styrelse tog under onsdagen ett inriktningsbeslut om att lägga ned ysterierna i Västervik och Åseda nästa år. Personalen är informerad och nu inleds MBL-förhandlingar.

Enligt inriktningsbeslutet ska produktionen på ysterierna upphöra i december 2004. Nedläggningen är ett led i Arla Foods strukturplan från 2001.

Ysteriet i Västervik, som bland annat tillverkar gräddostarna Västervik och S:t Olof, har 33 anställda och producerar årligen cirka 3 000 ton ost. Ysteriets produktion flyttas till Falkenberg, där det planeras att anställas fyra personer.
Ysteriet i Åseda, mest känt för sin Åseda Gräddost, har 25 anställda och producerar cirka
1 500 ton ost per år. Produktionen flyttas till Norra Vium Mejeri på Jylland. Arla räknar med att cirka 16 personer kan komma att anställas i Danmark när det nya mejeriet tar över produktionen.
Personalen i Åseda och Västervik har under onsdagen informerats om styrelsens beslut. De kommer så långt det är möjligt att erbjudas anställningar på andra Arlaanläggningar.
Nu väntar MBL-förhandlingar med facken. I december väntas styrelsen ta det definitiva beslutet om nedläggningarna, och att produktionen flyttas över till de nya anläggningarna under hösten 2004.
I regionen har Arla inlett byggandet av en mjölkpulverfabrik i Vimmerby, som ska stå klar i november 2004 och vara fullt utbyggd under inledningen av 2005. Till den nya anläggningen räknar Arla med att anställa cirka 70 personer.

Västervik Mejeri tillverkar Västerviks Gräddost, S:t Olof, Grynpipig 32 % för pizza, Natura och Lo Chol, de två sistnämnda för export.

Åseda Mejeri tillverkar Åseda räddost och Natura original och med smakerna vitlök, gräslök, dill, de fyra senare för export.

Presskontakt:
Katarina Malmström, Kommunikationschef.
tel: +46 (0)8 789 50 59
mobil: +46 (0)70 689 50 59
e-post: katarina.malmstrom@arlafoods.comArla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76