Hallands fläder i Hallands cheddar

Lästid
2 min
Publicerad
27 maj 2003
Kontakter:
Presskontakt

Vecka 32 hyllas det halländska med besked i ostdiskarna runt om i landet! Mejeriet i Kvibille har låtit sin uppskattade tygklädda cheddarost smaksättas av den mest halländska av ädla drycker, nämligen Hallands Fläder. Spritens blommiga, fylliga och friska smak gifter sig väl med cheddarns svagt syrliga och aromatiska karaktär. Resultatet blir en härlig svensk cheddar, perfekt till sommarens kräftor och knäckebröd.

Allt fler svenskar söker efter sin favoritost och många har funnit den i form av smaksatt cheddar från Kvibille. För tre år sedan startade mejeriet tillverkningen av Kvibille Cheddar Whisky och Kvibille Cheddar Calvados. Två ostar som snabbt blev uppskattade på ostbrickor och smörgåsar, men också i matlagningen. Nu kommer en tredje smaksatt cheddar, Kvibille Cheddar med smak av Hallands Fläder.

– Starka och lagrade ostar ökar snabbt i popularitet och våra smaksatta cheddarostar har tagits emot väl hos de konsumenter som söker något extra, berättar Cecilia Fråhn, produktchef Arla Foods. Den nya smaken Hallands Fläder kommer lagom till sensommarens kräftpremiärer och känns förstås extra spännande med den starka anknytningen till Halland.

Sveriges enda cheddar
Världens första cheddar föddes i den engelska staden Cheddar, utanför Bristol, på 1600-talet. Den är idag den i särklass vanligaste osten i engelsktalande länder. Tillverkningsprocessen, som kallas ”cheddering” går ut på att ostmassan efter jäsning och syrning får bli så fast att den kan malas till bitar. Efter detta sköljer Kvibillemejeriet, ensamma i världen om detta, ostmassan i vatten. Därefter saltas och formas ostmassan till runda ostar som sedan lagras under lång tid.
– Våra cheddarostar lagras minst sex månader, berättar ostmästare Rolf Fredriksson. Då har de fått den fylliga och aromatiska smak som så många uppskattar. För de tre smaksatta ostarna tillkommer sedan ett spännande moment då vi sex veckor innan osten är färdig sprutar in whisky, calvados eller Hallands Fläder i ostarna.

Njutning i bokform
Lagom till sommarvärmen kommer boken ”Ädel & Cheddar”, en liten, vacker bok, fylld av läckra recept där Kvibille Cheddar får spela en av huvudrollerna. Boken kommer säljas i boklådor över landet och till hösten finns den också i utvalda livsmedelsbutiker.

Kvibille Cheddar med smak av Hallands fläder kommer i butik från vecka 32. Pris cirka 110 kr/kilo.

För mer information:
Inger Söderlund, PR-chef
tel: +46 (0)8 789 58 84
mobil: +46 (0)70 689 58 84
fax: +46 (0)8 20 92 60
e-post: inger.soderlund@arlafoods.com

Birgitta Wessman-Neander, PR & Kommunikation
tel: +46 (0)8 789 54 35
mobil: +46 (0)70 689 54 35
e-post: birgitta.wessman-neander@arlafoods.com

Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76