Galbani Gorgonzola Eccellenza – Mildare, krämigare gorgonzola

Lästid
2 min
Publicerad
02 mars 2003
Kontakter:
Presskontakt

Nu kommer ett välkommet tillskott i osthyllan – Galbani Gorgonzola Eccellenzasom är en mildare och krämigare variant till den traditionella gorgonzolan. Nykomlingen är given på ostbrickan eller som en lite mildare smaksättare i matlagningen, till exempel i pastarätter, i en ljummen sallad eller varför inte i smält form ringlad över varm potatis. Finns i butik from vecka 19.

Gorgonzola är en av de mest populära blåmögelostarna och intresset för denna italienska delikatess är stadigt ökande.
– Med Galbani Gorgonzola Eccellenza kan vi erbjuda en ost med en mildare och rundare smak än Galbani Gorgonzola Erborinato som har en mer pikant smak. Den nya gorgonzolan är dessutom krämigare och nästan bredbar, säger Jenny Kessler Mertsch, produktchef på Arla Foods.

Den milda smaken har sin förklaring i en annan ädelkultur och den krämiga konsistensen på skillnader i lagringsprocessen.

Ost är trendigt
Undersökningar visar att intresset för dessertostar ökar. Det tycks som om svenskarna numera vill ha ostar med starka egna personligheter – ostar som blir personliga favoriter.

– Vi ser en trend som handlar om ett ökat intresse för ost. Intresset hör ihop med ökat fokus på vin och mat, som resulterat i att vi har fått en mängd nya ostar i våra butiker, främst utländska men även svenska sorter . Vi märker ett ökat intresse kring till exempel var osten kommer ifrån, vad den passar ihop med och vad som skiljer olika ostsorter från varandra, avslutar Jenny Kessler Mertsch.

Gorgonzola – en kärlekshistoria!
Enligt legenden föddes gorgonzolan genom en kärlekshistoria mellan en ung ostlärling och en mycket vacker bonddotter i byn Gorgonzola strax utanför Milano i norra Italien. Den unge mannen valde en sen kväll att träffa sin flickvän istället för att göra färdigt sitt arbete med ostberedningen. Morgonen efter blandade han gårdagens halvfärdiga ostmassa med färsk mjölk, och en ny ost såg dagens ljus. Denna historia har berättats i generationer, och den kanske är sann, men faktum är att mycket tyder på att gorgonzolan tillkom någon gång på 800-talet, på liknande sätt som roqueforten. I dag tävlar gorgonzolan från Italien om att vara världens mest kända blåmögelost.

Galbani Gorgonzola Eccellenza kommer i butik från vecka 19. Pris cirka 25 kronor/ 150 gram återförslutningsbar förpackning .

För mer information:
Inger Söderlund, PR-chef
tel: +46 (0)8 789 58 84
mobil: +46 (0)70 689 58 84
fax: +46 (0)8 20 92 60
e-post: inger.soderlund@arlafoods.com

Birgitta Wessman-Neander, PR & Kommunikation
tel: +46 (0)8 789 54 35
mobil: +46 (0)70 689 54 35
e-post: birgitta.wessman-neander@arlafoods.com

Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76